A koronavírus-járvány kapcsán az elmúlt évben jelentősen megnövekedett a Magyar Vöröskereszt Facebook oldalának látogatottsága. A veszélyhelyzet ideje alatt a közösségi média minél több funkcióját igyekeztünk kihasználni és eljuttatni az emberekhez a szervezetünk által biztosított lehetőségeket a segítségre és a segítségkérésre egyaránt. Legyen szó online adománygyűjtéseinkről, önkéntesek toborzásáról, a járvány elleni tevékenységeinkben elért eredményeink, valamint az alapvető óvintézkedések kommunikációjáról, az elmúlt hónapokban minden megtalálható volt a Facebook oldalunkon, miközben egyre többen kértek tőlünk segítséget ezen a felületen.

A megváltozott igényekre válaszul, a Magyar Vöröskereszt 2021-es ünnepi évével párhuzamban január 5-én elindítottuk a Magyar Vöröskereszt Facebook oldalának Chatbot funkcióját, melynek segítségével így még hatékonyabban tudunk kommunikálni a közösségünkkel.

A Chatbot funkcióval bárki kapcsolatba léphet, elég a Magyar Vöröskereszt központi Facebook oldalán az “Üzenetküldés” gombra (jobb felül) kattintania. Innentől kezdve a Chatbot automatikus kérdésekkel irányít el a honlapunk megfelelő felületeire.

A Chatbot jelenleg az alábbi 5 témakörben nyújt tájékoztatást:

  • Adományozás: Jelenleg több aktív adománygyűjtő-kampányunk fut, amelyek között aktuális helyzetekre kialakított gyűjtések (pl. „Összefogás a koronavírus ellen”), illetve több éve működő programjainkat (pl. „Gyermekszáj és Budapesti Étkeztetési Program”, „Hétcsoda Élménytábor”, „Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat”) is támogatható. A linkre kattintva megtekinthető valamennyi adománygyűjtésünk, illetve a kiválasztott kampányra kattintva elolvasható annak leírása, célja, illetve a fizetés módja.
  • Koronavírus: A Magyar Vöröskereszt a koronavírus-járvány hazai megjelenésétől kezdve az elsők között segíti lakosságot! A Chatbot beszélgetésben a linkre a kattintva a koronavírus tájékoztató oldal érhető el.
  • Véradás: A Magyar Vöröskereszt legfőbb tevékenysége a kiszállásos véradások hazai szervezése. Naponta legalább 1800 véradóra van szükség, a megfelelő vérkészlet fenntartásához! A linkre kattintva lehet tájékozódni a véradásról továbbá arról, hogyan zajlanak biztonságosan véradóesemények a koronavírus alatt. Az alapvető információk mellett elérhető a véradási helyszínkereső és aktuális kampányunk “A véred messzire juthat” weboldala is.
  • Önkéntesség: A Magyar Vöröskereszt sikerességéhez nagyban hozzájárul a csaknem 16.000 fő önkéntes, akik nap mint nap segítik a szervezet munkáját. A Chatbot általános információkat nyújt az önkéntességről, valamint itt lehet jelentkezni a járvány kapcsán aktuális önkéntes pozíciókra (dicspécserszolgálat és COVID szűrőpontok) is.
  • “Lépj velünk kapcsolatba!”: A Chatbot ezen menüpontján keresztül a segítségkérők megtalálhatják a Magyar Vöröskereszt megyei és területi szervezeteinek elérhetőségét.

A Magyar Vöröskereszt Chatbot funkciójának megismerését januárban edukációs Facebook bejegyzések is segítik majd, melyek három nap eltéréssel jelennek meg, és az egyes funkciókat mutatják be.

A Magyar Vöröskereszt Chatbot funkciója partnerünk, a Rewart segítségével jöhetett létre.