Idén télen is számos lehetőséget biztosított a segíteni vágyók számára a Magyar Vöröskereszt. A karácsonyi időszakban több adománygyűjtő programmal és kampánnyal segítettek a rászoruló családoknak. A kezdeményezések sikerességéhez rengeteg adományozó és önkéntes is hozzájárult.

A Karácsonyi Szaloncukor Angyal adománygyűjtésen november elejétől december közepéig várták az anyagi felajánlásokat. Az összegyűjtött 342 ezer forintból a humanitárius szervezet 261 kilogramm szaloncukrot vásárolt, melyből 4 megye rászoruló gyermekei kaptak karácsonyi ajándékot az ünnepek előtt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 22 helyszínre jutott el a szaloncukor ajándék.

A minden évben a Tesco üzleteiben megrendezésre kerülő, nagyszabású élelmiszeradománygyűjtés két napja alatt, december 6-án és 7-én tavaly több mint 71 ezer kilogramm adomány gyűlt össze országszerte, az akcióban résztvevő 112 áruházban, mely túlszárnyalta az eddigi évek eredményeit. A felhalmozott készletekből a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei minden esetben az adott térség lakói számára juttattak el csomagokat az ünnepek előtt.

A tizenötödik MikulásGyár idén három helyszínen fogadta az adománycsomagokat. A Magyar Vöröskereszt munkatársai a kezdetek óta koordinálják a beérkező csomagok feldolgozását, amelyek az ünnepek előtt most is a szervezet segítségével jutnak el a nélkülöző családokhoz. Összesen több mint 131.900 kilogramm adomány érkezett a gyár működésének négy hete alatt, ennek nagy része (41.989 kg) tartósélelmiszer, de szép számmal érkezett ruhaneműből (27.853 kg), játékból és könyvből (34.491 kg) is. A MikulásGyárnak több szervezet és cég is adott át nagyobb mértékű adományt. Az Alexandra Kiadó könyvekkel, míg a Budapesti Rendőr-főkapitányság fél tonnányi csokoládéval járult hozzá, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium pedig közösen 140 katonával segítette egy héten keresztül a munkát, de látogatását tette a Kínai Vöröskereszt is. A részletes beszámoló itt érhető el.

A Coca-Colával közösen folytatott #SzerezzÖrömet kampány keretein belül egész télen a rászoruló családok ellátását támogatták azok, akik decemberben a Coca-Cola által gyártott üdítőket vásárolták. Az 1.75 L-es termékek kupakjaiban található kódok feltöltése után egy-egy adag meleg ételt, vagy élelmiszercsomagot juttatott el a szervezet a nélkülözőknek. A program keretein belül többek között a Street Kitchen csapata és ismert youtuberek is csatlakoztak az ételosztásokhoz.  Az Osbáth Norbert és Osbáth Márk alkotta PamKutya például a csatornájukon mutatták be, ahogy elkészítenek 1000 adag gulyáslevest a Magyar Vöröskereszt által működtetett hajléktalanszállók és ellátó intézmények lakói számára, az ételosztásba pedig Viszkok Fruzsi vlogger is bekapcsolódott.

A citylight posztereken látható grafikát a szervezetünk által működtetett Családok Átmeneti Otthonának kis művészei alkották.

A december 29-ig zajló promóció keretein belül több mint 55.000 kódfeltöltés érkezett és a Coca-Cola 15 millió forintot juttat a szervezetünknek. Az adományból január elejétől kezdve finanszírozunk ételosztásokat és a tartós élelmiszer csomagok eljuttatását a rászorulókhoz.  A kampány eredményeit kommunikáló, citylight posztereken látható grafikát pedig a szervezetünk által működtetett Családok Átmeneti Otthonának kis művészei alkották.

A segélyakciók a két ünnep között sem értek véget. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat az ünnepek alatt is rendkívüli véradásokon várta az önkénteseket, a kijelölt véradóhelyeken A humanitárius szervezet szociális ellátórendszere a hatnapos munkaszünet alatt is üzemelt, így volt hová fordulniuk azoknak, akiknek segítségre volt szükségük. Az ételosztások időpontjai, valamint a hajléktalanszállók, melegedők és segélyvonalak elérhetősége ide kattintva tekinthető meg.

Karitatív akciók szerte az országban

Az országos programok és a központi adománygyűjtő akciók mellett az egyes megyei szervezetek is több ünnepi kezdeményezéssel igyekeztek segíteni. Az alábbi összeállításban az egyes megyék legjelentősebb akcióit gyűjtöttük össze.

Bács-Kiskun megye

Bács-Kiskun megyében a megyei szervezet és a Ciróka Bábszínház közösen látta vendégül a környék 120 nélkülöző gyermekét karácsony előtt. A gyerekek egy bábelőadást tekinthettek meg, majd a Bács-Kiskun Megyei Vöröskereszt édességet, gyümölcsöt és egy képességfejlesztő játékot tartalmazó csomaggal lepte meg őket.

Baranya megye

Az ünnepek előtt a Pécsi Kulturális Központ biztosított helyszínt egy nagyszabású adományosztásnak. Az Esztergár Lajos Család és Gyermekjóléti Szolgálat delegálására 60 hátrányos helyzetű család kapott családi kiszerelésű csomagot, mely tartós élelmiszereket tartalmazott. A megyeszékhelyen nem feledkeztek meg az idősekről sem. A Ráczvárosi Idősek Klubjának a karácsonyi ünnepségen kerültek kiosztásra élelmiszercsomagok.

A baranyai szervezet munkatársai egyedi kérelmek alapján is osztottak adományokat, melyeket sok esetben személyesen vittek ki a családok otthonába. Ezek legtöbbször tartós élelmiszer csomagok és a lakosság által készített cipősdoboz adományok formájában tették szebbé az ünnepeket a nélkülözőknek.

"Ha elmúlik karácsony,A szeretet lángja halványabban ég,de ha vigyázunk rá, nem alszik ki még."

Közzétette: Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete – 2020. január 9., csütörtök

A Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei szervezete és az Altöttingi Vöröskereszt kapcsolata tavaly volt 28 éves. A két szervezet minden évben találkozik a dél-magyarországi megyében, és egy közös akció keretein belül több száz gyermeket és családot ajándékoznak meg.
2019 december 11-én Oldon, és a Komlói járásban találkoztak a gyerekekkel, családokkal, míg másnap a Szigetvári járásban osztottak adományokat. A Bajor Vöröskereszt adományát a baranyai szervezet többek között a Tesco-s élelmiszeradomány gyűjtésből egészítette ki. Az átadásokat több esetben karácsonyi ünnepséggel is összekötötték: Szigetváron például december 19-én tartottak 150 családnak adtak át csomagokat a helyi vigadóban.

Az ünnepek között egy tragédia elhárításában is segítő kezet nyújtott a megyei szervezet. December 27-én Versenden, teljes terjedelmében kigyulladt egy lakóház. A tüzet ugyan sikerült elfojtania mohácsi tűzoltóknak, azonban megrongálódott a ház lakótere és tetőszerkezete, mely így lakhatatlanná vált. Másnap a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének munkatársai élelmiszer és ruhaadományt vittek ki a család részére, a közösségi oldalukon pedig adománygyűjtésbe kezdtek, a család megsegítésére.

Budapest

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete az ünnepi időszak egyik legfőbb feladataként a MikulásGyárban gyűjtötte az adományokat. A fővárosi szervezet a kezdetektől fogva látja el az adományok gyűjtésének, rendszerezésének és logisztikájának nem csekély feladatait. A MikulásGyár 23 napja alatt most is a budapesti vöröskeresztes munkatársak és önkénteseknek volt köszönhető, hogy a rekord mennyiségű adomány még az ünnepek előtt útnak tudott indulni.

Az egyes kerületi szervezetek is több egyéni megmozdulással készültek. A Kultúrsegély program például sajátos kezdeményezése a 16. kerületi Vöröskeresztnek, melyhez az Erzsébetligeti Színház igazgatójától átvették a megvásárolt jegyeket. A karácsonyi adományosztás keretében a jegyeket ingyenesen adták át a korábban összegyűjtött igények szerint a jelentkezőknek. Ennek köszönhetően december 8-án A Varsói Melódia c. színdarabot a Derűs Alkony Idősek Klubja 8 tagja nézte meg a Kultúrsegély-jegy felhasználásával, míg december 15-én a Szegedi Kortárs Balett nagy sikerű Diótörő c. előadásán a Kultúrsegély jóvoltából 56 olyan néző foglalt helyet a közönség soraiban (köztük sok gyerek), akiknek saját jövedelmükből nehézséget jelentett volna a belépőjegy megvásárlása.

🙂 A Kultúrsegély program sajátos kezdeményezése a 16. kerületi Vöröskeresztnek, melyhez az Erzsébetligeti Színház…

Közzétette: Vöröskereszt Budapest – 2019. december 20., péntek

Nem ez volt az egyetlen kulturális programmal összekapcsolódó jótékonysági akció. A Dumaszínház szilveszteri sorozatában, az év utolsó napján 14 órakor Kovács András Péter ismert komikus lépett fel a Budapesti Kongresszusi Központban, ahol elbúcsúztatta Életed filmje című előadását. A Dumaszínház a jegybevételből több millió forintot ajánlott fel a fővárosi szervezet által működtetett Családok Átmeneti Otthonának, amely nehéz helyzetbe került kisgyermekes anyákat és családokat fogad be.

A Manna FM. fővárosi lefedettségű rádió is a Magyar Vöröskereszt közreműködésével juttatott el ajándékcsomagokat rászoruló családoknak. Az erről készült videó az alábbi linken érhető el.

 

Karácsonyi Manna

Karácsony alkalmából megleptünk néhány családot, ahol jól jött a segítség. Óriási öröm volt látni a mosolyt az arcukon és átélni, hogy valóban jobb adni, mint kapni.Köszönjük a hallgatóinknak, hogy írtak nekünk, és köszönjük támogatóinknak az adományokat!Partnereink voltak:Németh Attila Florist, Teletál Ételfutár, Szeretem a Szamost, ALDI Magyarország, Játéksziget, Magyar Vöröskereszt

Közzétette: Manna FM 98.6 – 2019. december 20., péntek

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete minden évben szerteágazó akciókkal készül az ünnepi időszakra:

“Álmok karácsonya” ahol valóban a vágyak teljesülnek: A 138 rászoruló gyermek levelet írt arról, hogy mit szeretne kapni a karácsonyfa alá. A postás a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete volt, a kívánságokat pedig a tiszaújvárosi Jabil munkatársai váltották valóra. A térség négy hátrányos helyzetű települését keresték fel, és arra kérték az ott élő, nélkülöző családban nevelkedő  gyermekeket, hogy rajzolják vagy írják le egy levélben, mire vágynának leginkább karácsonyra. A programban részt vevő dolgozók “örökbe fogadtak” egy-egy karácsonyi kívánságlistát, majd teljesítették a rajta szereplő álmot. A Jabil vendégségbe hívta a gyerekeket zenés műsorral egybekötött uzsonnára. A dolgozói így személyesen adhatták át az általuk vásárolt ajándékokat. A díszcsomagolásban valóban az lapult, amit egy-egy gyermek szíve vágyaként papírra vetett. A karitatív kezdeményezést öt évvel ezelőtt indította útjára a cég tiszaújvárosi egysége a humanitárius szervezetünkkel együttműködve, azóta hétszáz gyermek karácsonyát varázsolták szebbé.

Mindenki karácsonya: A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjába is megérkezett az ünnep. A Mindenki karácsonyán az Avasi Örömhír Zenekar, Hegedűs Tímea énekes és a szikszói “Mustármag” Római Katolikus Hittancsoport növendékei adtak műsort, amely után ünnepi vacsorával terített asztalhoz várták a Hajlék Szociális Otthon lakóit. Az átmeneti szálláson és a krízisférőhelyen élők bejglit és forró teát kaptak. Ajándékként pedig 320 ruha és tisztálkodószer csomagot osztottak szét ellátottak között.

Ciki-Cuki futás és adománygyűjtés: A BSI miskolci futónagykövete közösségi futást hirdetett azokkal, akiknek van olyan ciki karácsonyi pulcsija, hogy az már cuki. Nevezési díj nem volt, azonban arra kérték a résztvevőket és szurkolókat, hogy ajánljanak fel tartós élelmiszert vagy tisztítószert és tisztálkodószert a Magyar Vöröskereszt számára. Az adományokat gyűjtőponton fogadta a B-A-Z megyei szervezet.

A Ciki-cuki futás résztvevői

A Ciki-cuki futás résztvevői

Szalaszendi adomány: Tisztító és tisztálkodási szereket kért karácsonyra a szalaszendi óvoda szülői munkaközössége az oda járó 65 gyermek családjának. A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete a tisztasági csomagok mellé szaloncukorral és ajándékdobozzal kedveskedett. A meglepetések a Mikulás-Gyárból és a miskolci Szeretetdobozból érkeztek a hátrányos helyzetű abaúji településre.

Szeretet Sütigyár: 72 kilogramm mézeskalács tésztából több tízezer darab karácsonyi süteményt sütöttek ki Miskolcon a Magyar Vöröskereszt önkéntesei. Az édességgel pénzadományt gyűjtöttek a nélkülözők megsegítésére. Immár negyedik éve állítja fel humanitárius szervezetünk a megyeszékhelyen a Szeretet Sütigyárat. A karitatív akció advent 24 napján át tartott. Idén 47 csapat nevezett: baráti társaságok és munkahelyi közösségek vállalták az önkéntes munkát minden nap délután. A negyedik alkalommal megrendezett kezdeményezésen minden eddiginél nagyobb összegű adomány futott be, így a megye több mint 55 településén élők részesülhettek a tartósélelmiszert és tisztálkodási szerekből összeállított egységcsomagokból

Szeretetdoboz: Harmadik éve dísze a miskolci adventi vásárnak a Szeretetdoboz, amelyet minden évben közösen állít fel az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt. Olyan cipősdoboznyi karácsonyi ajándékokat vártak ide, amelyet rászoruló gyerekeknek, felnőtteknek vagy családoknak szánnak az adományozók. A tavalyi gyűjtés alkalmával minden eddiginél több, összesen 802.520 forint adomány gyűlt össze.

A Szeretet Sütigyár lelkes csapata

A Szeretet Sütigyár lelkes csapata

Csongrád megye

Szegeden a megyei szervezet munkáját az ünnepek előtt több helyi közösség – a Rádió88 és az Első Szegedi Lions Club valamint a Szegedi Városkép és Piac Kft. – segítette 2019-ben. A szegedi Dóm téren megrendezett karácsonyi vásáron, az „Ajándékot az Ajándéknak” akció keretein belül olyan családok számára szerveztek gyűjtést, akiknek kisbabájuk van. A felajánlásokból – amelyek nagyrészt helyi cégektől érkeztek – összesen 40 szegedi és a megyeszékhely vonzáskörzetében élő családnak tudott segíteni a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete.

Fejér megye

Fejér megyében a Tesco áruházlánc hagyományos, országos akcióján keretei között a területi szervezetek több mint 2030 kg adományt gyűjtöttek, az ezekből készült élelmiszercsomagokat pedig a rászoruló családok között osztották szét. Több területi kezdeményezés is nagy sikert aratott, Grundfos Magyarország Gyártó Kft-től 45 kg tartós élelmiszert és 15 darab mikuláscsomagot, a Sews Hungary Kft-től és magánszemélyektől összesen 21 db tartósélelmiszer és édességcsomagot adományozott a Magyar Vöröskereszt Móri Területi Szervezetének részére, amelyeket a móri Radnóti Miklós Általános Iskola és a Gárdonyi Géza Speciális Szakiskola tanulói kaptak meg. A dunaújvárosi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának cipős doboz akciója is nagyon sikeresnek bizonyult. 104 doboz adomány gyűlt össze, melyet a Dunaújvárosi Területi Szervezet kapott meg. Ezáltal a pusztaszabolcsi Alapszervezet 50 doboz, a kulcsi Alapszervezet pedig 54 doboz, gyermekek számára biztosított adománnyal örvendeztethette meg a település fiatal lakosait.

Az MikulásGyár adománygyűjtő akcióján Székesfehérvár Területi Szervezetéhez összesen 221 csomag adományt érkezett, amelyek Székesfehérvárott, Soponyán, Mezőszilason, Mezőkomáromon és Cecén kerültek kiosztásra.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Az alföldi megyében Kunszentmártonban tartott cipősdoboz gyűjtést a helyi szervezet december 7-én, ahol összesen 72 doboz adományfelajánlás érkezett hozzájuk. Az adományok még az ünnepek előtt kiosztásra kerültek. Jászberényben a területi szervezet munkatársai a helyi rendőrökkel közösen gyűjtöttek cipősdoboz adományt a Karácsonyi Faluban felállított „Jószívvel” faházban. A felajánlások mellett az adakozókat és a rászorulókat is vendégül látták.

Jász-Nagykun-Szolnok megyébe is eljutotta a Karácsonyi Szaloncukor Angyal. A megyei szervezet az összegyűlt pénzadományból 63 kg szaloncukrot vásárolt, melyből a Gyermekszáj program öt településén 210 család részesült karácsonyi meglepetésben.

Pest megye

A Tesco és a Magyar Vöröskereszt közös élelmiszergyűjtése során Pest megyében gyűlt össze a legtöbb adomány. A 15 Pest megyei helyszínen összesen 8320 kg adomány érkezett, mintegy 2472 felajánlótól, ráadásul további 127.865 Ft pénzbeli felajánlás is került a perselyekbe. December 15-én Szigetszentmiklóson a Családsegítő Szolgálat és a városi Vöröskereszt szervezet segítségével valósult meg egy karácsonyi rendezvény, amelyen a családok tartósélelmiszer ellátmányt, míg a gyerekek meglepetés ajándékcsomagokat kaptak. A százhalombattai Hajléktalanokat Ellátó Integrált Intézményben a Vöröskereszt munkatársai a lakókkal közösen díszítették fel az intézményt, majd a mézeskalácssütést követően a beloianniszi görög néptánc csoport műsorával zárták a karácsonyi ünnepséget.

Cegléden a Pest megyei szervezet által működtetett hajléktalan szállón díszes és változatos karácsonyi műsorral kedveskedtek a lakók számára. A városi Hit Gyülekezete mellett a Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör „betyárjai” is ízletes vacsorával járultak hozzá ahhoz, hogy az intézmény lakói számára szebb, meghittebb legyen a karácsony. A megyében mindezeken felül több vöröskeresztes munkatárs és önkéntes is részt vett a Jótékonysági Mikulás futáson, ezzel támogatva a városi intézményt.

December 15-én a csodálatos napsütést csak a kézműveskedő gyerkőcök csillogó szeme múlta felül a szigetszentmiklósi…

Közzétette: Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete – 2019. december 20., péntek

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete „Csak egy kis apróság” névvel indította el karitatív gyűjtőakcióját. A harmadik alkalommal megrendezett kampányban összesen közel 34 oktatási intézmény vett részt. Az óvodák és iskolák növendékei által adományozott élelmiszerekből a szervezet élelmiszercsomagokat készített, amelyeket a karácsonyi ünnepeket megelőzően juttattak el hátrányos helyzetű családok és emberek részére. Megyei szinten több mint 4.739 kg tartós élelmiszer felajánlás érkezett a tanulóktól 3,2 millió forint értékben.

Az országos szintű adománygyűjtő akciók is sikeresen zárultak a megyében: míg a Tesco-val közös adománygyűjtésen összesen több mint 2.177 kg mennyiségű tartós élelmiszer felajánlás érkezett addig a MikulásGyár keretében 123.750 Ft értékben jutott el adomány a megyei szervezet részére. Nyíregyházán december 15-én két helyszínen 500 adag meleg ételt (töltött káposztát) osztottak ki, illetve a Nyíregyházi Kenyérgyár 500 darab diós bejglivel támogatta ezt a programot. A karácsonyi programok keretein belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2045 családhoz jutott el a megyei szervezet támogatást. Az adventi időszakban összesen 8.683 kg tartós élelmiszert osztottak ki több mint 5,2 millió forint értékben. A lakosság által felajánlott használt ruházat, cipő és játék adományokat 4.435 kg mennyiségben adták át a támogatott célcsoport részére, melynek összértéke 2,7 millió  forint.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének ételosztása

Győr-Moson-Sopron megye

2019 karácsonyán a dunántúli megyében összesen 734 család 1903 családtagja jutott adományhoz. Az adományok sokat segítettek a családoknak abban, hogy a karácsonyi ünnepük szeretettelibb és gondtalanabb lehessen.

A Mikulásgyáras gyűjtésnek köszönhetően nemcsak tartós élelmiszert kaphattak a nélkülözők, hanem ruhaneműt, játékokat és könyveket. A megyei szervezet a Tesco és Élelmiszerbankos adományok kiosztási akciója mellett alapszervezetek számára és intézmények számára is biztosított az adományokból.

Győr-Moson-Sopron megyében 2019. december 19-én zajlottak az intézménylátogatások. Ezen a napon Győrben a GYMS MRFK Őrzött szálláson tett látogatása után a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Ápolási osztályának betegeihez, valamint az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény fogyatékkal élő lakóihoz indultak a megyei munkatársak, akiket elkísértek a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma diákjai és kísérő tanárai. Utóbbiak egy műsorral is készültek a gondozottaknak. A műsort követően gyümölcsöt és szaloncukrot osztottak a diákok az időseknek, valamint leültek melléjük kicsit beszélgetni az unokákról, vagy a régi karácsonyokról. A nap folyamán a megyei vöröskeresztes dolgozók további látogatást tettek a Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon Fogyatékkal Élők Átmeneti Otthonában. A csoport másik fele pedig a dénesfai Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályát és a kapuvári Nyitott KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató Központ Fogyatékosok Nappali Otthonát látogatta meg.

Vöröskeresztes karácsonyi köszöntés a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Ápolási osztályán

A megyében az előbbieken kívül munkatársaink több egészségügyi intézményben tettek ajándékosztással egybekötött látogatást: a Csornai Margit Kórházba, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézetbe, a soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet Csecsemő- és Gyermekosztályára, valamint meglátogatták a  Győr-Moson-Sopron Megyei Alpokalja Szociális Központ Fogyatékkal Élők Nappali Ellátást.

Somogy megye

A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete idén is nagy figyelmet fordított a karácsonyi rendezvények megvalósítására. Programjaikat önkénteseik aktív közreműködésével szervezték. 2019-ben a Tesco gyűjtésekből valamint a Mikulásgyár postán érkező adományaiból támogatták a rendezvények megvalósulását.

Kiemelt rendezvények:

A Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ adventi ünnepi sorozatába minden gondozott bekapcsolódhatott, hiszen volt vetélkedő, és minden vasárnap gyertyagyújtással egybekötött történetek mesélése, Mikulásnapi ünnepség, püspöki látogatás, szentmise az elhunyt hajléktalan emberekért, zenés előadások és a karácsonyi ünnepség.

A megyei munkatársak minden alkalommal apró ajándékokkal, jutalmakkal lepték meg gondozottakat, karácsonykor természetesen a számukra hasznos csomagot is átnyújtottak nekik.

A nagyatádi Családok Átmeneti Otthona a decembert a Mikulás ünnepséggel indította. Az intézmény dolgozói manóknak öltözve adták át ajándékcsomagot 32 fő részére Nagyatád Város Önkormányzatával együttműködve. December 20-án pedig az Otthon lakói és munkatársai megtartották hagyományos, közös karácsonyukat, ahol Horváth István Zoltán Intézményvezető ünnepi köszöntőt mondott, majd az intézmény lakói adták elő karácsonyi műsorukat.

A Fogyatékkal élők nappali intézményében is a karácsonyi ünnepség okozta a legnagyobb örömöt, ugyanis az összes gondozott névre szóló ajándékot kapott.  A Darvaspusztán élő kb. 50-60 ember nagyrésze többszörösen hátrányos helyzetű. December 20-án a helyi vöröskeresztes munkatársak az önkormányzat dolgozóival közösen élelmiszer és ruhaadományokat adtak át részükre.

Tolna Megye

A Tolna megyei vöröskeresztesek december 8-án Dunaföldváron tartottak Mikulás napi ünnepséget, családoknak. a közös étkezés és a Zsigec Musical Club műsora után a gyerekek ajándékokat is kaptak. Ezen kívül a rászorulók között Uzdon, Alsópélen és Pusztahecsén, Dunaszentgyörgyön pedig cipősdobozokat osztottak szét.

Tolna megyei vöröskeresztes mikulásünnepség

Hajdú-Bihar megye

Az alföldi megyében hagyományos karácsonyi gyűjtésnek számít a Reál-üzletlánccal közösen szervezett, „Jobb izű a falat, ha mindnyájan esznek” elnevezésű akció. 2019-ben összesen 15 üzletben hirdették meg az élelmiszergyűjtést, amelyekben összesen 3.845,38 kg adomány gyűlt össze, összesen több mint 2,3 millió forint  értékben, a perselyes gyűjtés pedig további 178 ezer forint adományt jelentett. Hajdú-Bihar megyében a Tesco áruházlánc hagyományos, országos akciójának keretein belül négy helyszínen összesen 1563 kg adomány érkezett 880 ezer forint értékben, melyet 55.000 forint pénzbeli felajánlás egészített ki. A szintén országos szintű MikulásGyár programján keresztül a megyei szervezet összesen 170 csomagot kapott.

A gyerekek számára is számos programot szerveztek a megyében. Balmazújvárosban, Hajdúszoboszlón és Hajdúböszörményben zenés karácsonyi műsorral, ajándékcsomagokkal készültek a legfiatalabbaknak, így téve szebbé több mint 250 gyermek karácsonyát, míg Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete mozivetítést szervezett mintegy 200 hátrányos helyzetű, alsó tagozatos gyermeknek. Helyi személyek és cégek is csatlakoztak különböző programokhoz: a megye éves gyermekprogramjait 300.000 forinttal Dr. Csordás Tibor, a debreceni Lézer Magánrendelő igazgatója, míg két cég, OTG-Cement Kft. ás KKVJ Kft. összesen 850.000 forintot adott a debreceni gyermekkarácsony megvalósításához, a Hajdúnánási Gyógyfürdő csapata pedig kedvezményes jegyeket kínált azoknak, akik cipősdoboz adománycsomagokat ajánlottak fel a helyi Vöröskereszt szervezet felhívására. Mindezeken felül számos programmal készültek a karácsonyi időszakban a Hajdú-Bihar megyei szervezetek, amelyekkel nagycsaládosok és idősek számára nyújtottak segítséget, legyen szó a püspökladányi „Tegyük hagyománnyá az adományt” kezdeményezésről, vagy a berettyóújfalui szervezet által időseknek és nagycsaládosoknak kiosztott 270 élelmiszercsomagról.

Filmvetítéssel és játékkal ajándékozott meg idén 200 debreceni gyermeket a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi…

Közzétette: Hajdú-Bihar Megye Vöröskereszt – 2019. december 16., hétfő

Heves megye

A karácsonyi időszakban a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei szervezete is több regionális akcióval igyekezett segíteni a megyében. Három alkalommal szerveztek ételosztást Egerben, Heves megye székhelyén. Először a Rabóczki Pincészet támogatásával osztottak ki 100 adag melegételt, majd rá egy hétre a „Szenya akció” keretein belül általános iskolások által készített szendvicseket osztottak ki hajléktalanoknak., másnap, december 20-án pedig újabb 100 adag melegétel kiosztására került sor, ezúttal Lőrinc György egri borász támogatásával. A karácsonyt megelőzően összesen 160 gyermek részesült cipősdoboz ajándékban a szervezet által, három településen: Egerben, Bükkszentmártonban és Bükkszenterzsébeten.

Megérkeztek a "szenyák" a Tinódisoktól mai reggel…Az Eger Területi Szervezetünkhöz, ma reggel megérkeztek a Tinódis…

Közzétette: Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete – 2019. december 19., csütörtök

Heves városban, a korábbi évek hagyományát folytatva 57 egészségkárosodott gyermek számára szerveztek karácsonyi ünnepséget. Az egri Babszem Jankó Gyermekszínház előadása után ünnepi uzsonna és szaloncukor várta a gyerekeket. A program a Kenedi Alap támogatásával valósult meg.

Veszprém megye

Csaknem egy hetes adománygyűjtést szervezett az ünnepek előtt a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete a Balaton Plaza közreműködésével, melyhez a bevásárlóközpont biztosította a helyszínt, egy használaton kívüli üzlethelyiség formájában. Az 6 napos adománygyűjtés során a megyei szervezet dolgozói és önkéntesei 350 kg tartós élelmiszert gyűjtöttek össze, mellyel 70 egyedülálló, kisnyugdíjas, nagycsaládos, munkanélküli, fogyatékossággal élő és egyéb rászoruló személy karácsonyát sikerült szebbé, könnyebbé tenniük. Az adományokból összeállított tartós élelmiszer csomagokat a karácsonyi ünnepek előtt osztották szét Veszprém és környéke rászoruló lakosságának körében.

Zala megye

Zala megyében kiterjedt hálózata van a Magyar Vöröskereszt szociális ellátórendszerének. A decemberi, kiemelt időszakban a megyei szervezetek és az egyes intézmények is több programmal igyekeztek segíteni. A nagykanizsai hajléktalanszálló lakóit több szervezet is támogatta. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat ételosztással, míg az Összefogás a Nevelőcsaládokért Közhasznú Egyesület csomagokkal és műsorral készült, Zalaegerszegen pedig egy helyi vállalkozó felajánlása támogatta a hajléktalanellátást.

Amíg Nagykanizsai Családok Átmeneti Otthonában a NAK-TAN Agrár Információs, Szolgáltató és Oktatásszervező Nonprofit KFt és Niflisk Kft jóvoltából kaptak ajándékcsomagokat és élményt (mozi, cirkusz és strandbelépőket), addig a Zalaegerszegi Családok Átmeneti Otthonában többek között a helyi Diákönkormányzat, a Lions Club és Szent György Lovagrend igyekezett segíteni.

Az egyes területi szervezetek Zala megyében egyénileg is gondoskodtak élelmiszercsomagok vagy melegétel kiosztásáról, így Keszthelyen a helyi civilszervezetekkel egyeztetve osztottak élelmiszercsomagokat, Nagykanizsán és környékén (Miháld –Belezna-Liszó – Nagyrécse – Nemespátró – Magyarszerdahely –Zalaszentjakab – Homokkomárom – Hosszúvölgy) pedig a Házi Segítségnyújtó Szolgálat juttatott melegételt az idős és egyedülálló gondozottjainak. Zalaszentgróton azok a nehéz sorsú családok is külön csomagot kaptak, akik december 27-én részt vettek a helyi véradáson, Zalaegerszegen pedig az ételosztások mellett a KICK-BOKSZ Egyesület jóvoltából az élelmiszercsomagok mellett ruházatot, játékot és bútorokat is tudott ajándékozni a rászorulóknak a szervezet.

A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete a karácsonyi 6 napos munkaszünet miatt az egész országra kiterjedő felhívással fordult a véradókhoz, hogy az ünnep alatt is zavartalan legyen az vérellátás.  Egy nagyértékű 1.444.800 forintnyi borfelajánlást kaptak a zalaszentgróti Dóka Pincészettől. A támogatás decemberben a karácsonyi véradásokon és év végi véradásokon résztvevő véradók részére került kiosztásra Zalaegerszeg – Keszthely – Nagykanizsa – Lenti – Zalaszentgrót városokban és a környező településeken.

A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének adománycsomagjai