A Magyar Vöröskereszt menstruációs szegénységet enyhítő programja, a #Lánybólnővé, a 2018-as pilot szakaszt követően idén ősszel indult el először országosan. Az október elejétől egészen november közepéig tartó program az ország több megyéjében egyidejűleg igyekezett enyhíteni az eszközhiány okozta iskolai hiányzásokat, valamint felvilágosítást nyújtani a fiataloknak. Az akcióval egyidejűleg közel 4300 7. osztályos lányt is megkérdeztek a menstruációhoz fűződő tájékozottságukról. A program részleteit egy korábbi hírünkben mutattuk be.

A december eleji értekezleten a programban résztvevő megyei munkatársak osztották meg a tapasztalataikat a másfél hónapig futó projektről.  Váradi Mariann, a véradásszervezésért és egészségfejlesztésért felelős szakmai vezetőt összességében sikeresnek nevezete a programot, melynek egyik legnagyobb eredménye a témában gyűjtött tapasztalat, melynek segítségével hatékonyabb munkát tudnak folytatni, a #Lánybólnővé 2020-as folytatásában.

A #Lánybólnővé program 2019-ben a Procter&Gamble közreműködésével jöhetett létre. A vállalat Always termékeivel támogatta a menstruációs szegénység elleni harcot.