A menstruációs szegénység okozta problémákkal sok fiatal lány küzd nőiessége megélése kapcsán. Általában a hátrányos helyzetű térségekben figyelhető meg, hogy a higiéniai hiányosságok miatt gyakoriak az iskolai hiányzások, számos fiatalnál pedig pszichés gondokkal is találkozhatunk. A családoknak nincs pénzük az egészségügyi termékekre, így gyakran megtörténik, hogy a lányok rongyokat, papírt vagy vattát használnak az úgynevezett nehezebb napokon, amely következtében a fiatalok sokszor önbizalomhiánnyal küzdenek, de a kirekesztettség érzése is előfordul. Arról hogy hazánkban pontosan hány embert érint a jelenség nincs pontos adat.

Szeptember 26-án jelentette be a Magyar Vöröskereszt, hogy októbertől országos szintre terjesztik ki a #lánybólnővé programot. A #Lánybólnővé- Többszemközt a menstruációs szegénységről című sajtónyílvános szakmai rendezvényen témaindítóként levetítették Klopfstein-László Bálint: Ciklus című díjnyertes rövidfilmjét, mely a menstruációs szegénységgel foglalkozik, és az egyik első, a témát feldolgozó alkotás.

Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű program szakmai vezetője ismertette a projektet, melyet hátrányos helyzetű térségekben, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek segítségével valósítunk meg október elejétől egészen november közepéig. A program célja az iskolai hiányzások csökkentése eszközhiány – intimbetét- miatt valamint a felvilágosítás. A beszélgetések a testi fejlődésről, a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témaköröket érintik legfőképp.  A felvilágosító órákat munkatársak, a helyi védőnők, és szaktanárok végzik majd. Így lehetőség nyílik arra, hogy az érintett lányok a gyakran tabunak tűnő témáról beszélgethessenek, megfelelő tanácsokat kapjanak és így oldják a szorongást. A fizikai szükségletek mellett az is célja a programnak, hogy a nővé válás büszkén vállalható legyen a kamaszoknak, ami a pszichés fejlődésük szempontjából is nagyon fontos.

A tanulóknak lehetőségük lesz arra is, hogy név nélkül kérdéseket tegyenek fel az előadónak és a 4300 7. osztályos nagylányt arról is megkérdezik, hogy valaha hiányzott-e eszköz hiánya miatt tanítási óráról. Ez utóbbit is szeretné csökkenteni hazánk legnagyobb humanitárius szervezete az őszi programmal, amelyben közel 250 iskola vesz részt országszerte.

Váradi Mariann ismerteti a programot

A 7. osztályos lányok három hónapra elengedő egészségügyi betétet is kapnak a támogató jóvoltából, azonban a program nem csak ebből áll.

„Az egész társadalom szempontjából fontos, hogy a lányok és a nők szorongások nélkül, felszabadultan élhessék meg nőiességüket és tisztában legyenek a legalapvetőbb egészségügyi kihatásokkal is. Ez fontos az egyén jó közérzete, megfelelő pszichés állapota szempontjából, de össztársadalmi szinten sem mindegy, hogy ki, hogyan éli meg női mivoltát.  Nagyon hálásak vagyunk a Procter&Gamble-nek, hogy támogatják a Magyar Vöröskereszt munkáját ebben a fontos társadalmi ügyben, azonban azt gondolom, ez csak az első lépés. Jó, hogy a 13 éves kamaszlányoknak módjuk van ezen a téren is tisztába kerülni önmagukkal és az alapvető higiénés szabályokat elsajátítaniuk. Ugyanakkor a távlati cél az lenne, hogy sose kerüljenek olyan méltatlan helyzetbe, hogy nőiességük megélése nehézséget jelentsen számukra, és emiatt szégyenkezniük kelljen” – mondta el Váradi Mariann.

A projektismertetőt követően, meghívott szakértőinkkel egy panelbeszélgetés keretein belül igyekeztük feltárni a menstruációs szegénység különböző vetületeit. A beszélgetésben részt vett Havasiné Ádámszki Emilía védőnő, Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Serdült Viktória újságíró, valamint Krubl Yvette, a támogató Procter&Gamble Közép-európai vállalati kommunikációs vezetője. A P&G Always márkája támogatta 2018-ban a #Lánybólnővé programot. A beszélgetést Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató helyettese moderálta.

Panelbeszélgetés meghívott szakértőnikkel: Nagy Gábor, Salamon Adrienn, Havasiné Ádámszki Emília, Serdült Viktória és Krubl Yvette