Az elmúlt napok időjárása kapcsán nagy hangsúly helyeződött a hajléktalanellátásra. A tartós hideg, és az ennek kapcsán életbe léptetett „vörös kód” következtében jóval többen keresték fel a hajléktalanellátó intézményeket, hiszen életveszélyes lehet a szabadban éjszakázni. Sokan azonban az extrém körülmények ellenére sem szeretnének bemenni a szállókra. Számukra jelenthet megoldást a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének innovatív kezdeményezése, melynek keretében különleges hőszigetelt „iglukkal” segítik a szervezet által Nagykanizsán üzemeltetett Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhely valamint az utcai gondozó szolgálat ügyfeleit.

Összeállítás közben

Az igluk telepítésének ötlete még tavaly ősszel merült fel a helyi szervezet részéről. Ekkor értesültek a francia Geoffroy de Reynal energetikai mérnök és feltaláló által tervezett, különleges hőszigetelt polifoam lemezekből összeilleszthető menedékekről, melyekben akár 15 Celsius fokkal is melegebb lehet, mint a szabad ég alatt. Egyből felvették a kapcsolatot a sátrakat forgalmazó cseh céggel, az Iglou-val, és tavaly decemberben Nagykanizsa Megyei Jogú Város önkormányzatának támogatásával 10 darab hőszigetelt sátrat szereztek be.

Ezek kerültek felállításra idén január elején a nagykanizsai hajléktalanszálló közvetlen környezetében. Az igluk előnye, hogy egyszerűen szállíthatók és összeszerelhetők, tűz- és vízállók, valamint könnyen tisztíthatók. Mindezek mellett, használatukkal lakóik megőrizhetik a személyes terüket, ezzel párhuzamban pedig a szálló közelsége miatt szükség esetén könnyebben kérhetnek segítséget, és a szociális szakemberek is egyszerűbben tudnak velük kapcsolatot tartani.

Az igluk a nagykanizsai hajléktalanszálló udvarán kerültek összeállításra

A helyi kezdeményezés sikeressége esetén az igluk hosszú távon akár országos kiegészítő szolgáltatásként segíthetnek a téli hónapokban tehermentesíteni a Magyar Vöröskereszt hajléktalanellátó rendszerét.

A nem mindennapi szolgáltatásra a sajtó is felfigyelt. Az elmúlt napokban beszámolt róla többek között a Zaol.hu, az Index, az RTL Klub és az ATV is.

Korábbi összefoglalónkban bővebb tájékoztatás található arról, hogy mi a „vörös kód”, miként érdemes védekezni a hideg időben és hogyan segíthetünk hajléktalan embertársainkon. A bejegyzésben megtalálhatók ezen kívül a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatok elérhetőségei is.