Hogyan készüljünk fel az extrém hidegre?

A téli időjárásban különösen fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a réteges, meleg öltözködésre. Ha tartósan a szabadban kell lennünk, fokozottan védjük a legérzékenyebb testrészeinket: a fülünket, kezünket, nyakunkat, arcunkat, fejünket a hideg hatásaitól és a fagyástól. A megfelelő réteges öltözet mellett használjunk kesztyűt, sapkát, sálat, amellyel az arcunkat is védhetjük.

Ha útra kell kelnünk, ne felejtsük el előzetesen tájékoztatni hozzátartozóinkat útvonalunkról és várható érkezésünkről.  Telefonunk legyen teljesen feltöltött állapotban és energiatakarékos használatával (kikapcsolt mobil internet, repülőgép-üzemmód, stb.) biztosítsuk annak töltöttségét. Mindenképpen legyen nálunk ivóvíz és némi harapnivaló arra az esetre, ha elakadnánk vagy várakozni kényszerülnénk. Utazás közben folyamatosan figyeljük, hogy merre járunk – segítségkérés esetén pontos helyzetünk az egyik legfontosabb információ.

Amennyiben autóval kelnénk útnak, csak akkor induljunk el, ha kocsink megfelelően fel van készítve a téli időjárásra. A téli üzemeltetési szabályok betartása mellett érdemes pokrócot, elemlámpát, tartalék cipőt, nadrágot és zoknit is bekészítenünk csomagtartónkba. Csak teli tankkal induljunk el nagyobb útra. Indulás előtt feltétlen tájékozódjunk az aktuális út- és látási viszonyokról a http://www.utinform.hu oldalon, elakadás esetén pedig takarékoskodjunk a fűtéssel és a balesetek elkerülése végett biztosítsuk autónk megfelelő jelzését, világítását (elakadásjelző háromszög, vészvillogó, elemlámpa).

Otthonunkat is érdemes felkészíteni az elkövetkező napokra. Amennyiben nem rendelkezünk távfűtéssel, hanem valamilyen tüzelő-berendezés biztosítja (kályha, kazán, stb.) a meleget, a nagy hidegben is biztosítsuk az égéshez szükséges megfelelő levegő-utánpótlást. Szereljünk fel szén-monoxid érzékelőt a lakás több pontján, amelynek jelzése esetén azonnal nyissuk ki az ablakokat és menjünk szabad levegőre. Az extrém hidegben a fűtés intenzívebb, és a szeles időjárás miatt a szén-monoxid mérgezések esélye is magasabb lehet. Javasolt továbbá otthonunkban tartani három napra elegendő ivóvizet valamint fogyasztásra kész tartós élelmiszert arra az estre, ha a közművek meghibásodása miatt problémáink adódnának. Ezen kívül az elemlámpák, elemes rádiók, tartalék elemek, pokrócok elengedhetetlen elemei egy felkészült háztartásnak.

Mindemellett elengedhetetlen, hogy kövessük a hatóságok útmutatását, ajánlásait és naponta többször tájékozódjunk az aktuális időjárási veszélyekről a http://met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ oldalon.

Figyeljünk az utcán élő embertársainkra!
  • Ha az utcán közlekedve láthatóan segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozunk, akivel lehet kommunikálni, a legfontosabb, hogy hívjuk a regionális diszpécserszolgálatot! Ezáltal az utcai szolgálatok vagy a krízisautók értesülhetnek arról, hogy valaki ellátásra vár, és meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket. A diszpécserszolgálatok elérhetősége a lenti táblázatban, valamint ide kattintva elérhető.
  • Ha az utcán talált ember nem kommunikál, nem reagál, akkor haladéktalanul értesíteni kell az Országos Mentőszolgálatot, a 112-es telefonszámon!
  • A hazánkban működő hajléktalanellátó utcai szolgálatok mindenhol fokozottan figyelik az ügyfeleiket, különösen azokat, akik közvetlenül veszélyben vannak (kapualjban vagy más, nem fűthető helyen találhatóak).

Hogyan segíti a Magyar Vöröskereszt a hajléktalanokat az extrém hideg idején?

A Magyar Vöröskereszt fenntartásában működő utcai szolgálatok fokozták a körutak számát, illetve takarót, hálózsákot és izofóliát is osztanak az ügyfeleknek a szokásos forró ital és kiegészítő élelmiszer mellett.  A szállást nyújtó intézményeinkben a magas kihasználtság ellenére, különleges helyzetben, extrém időjárás esetén korlátozott számban tudunk férőhelyeket biztosítani.

Hová lehet fordulni extrém hideg esetén?

Amennyiben a következő napokban az időjárási körülmények (extrém hideg, havazás, hófúvás) indokolják, az ún. vörös kód kiadása után a kijelölt szociális intézmények ellátást biztosítanak.

Mi a “vörös kód” ?

A vörös kód egy speciális figyelmeztetés, amelynek az a célja, hogy a kritikus időjárási helyzetben felhívja a szociális ellátórendszer figyelmét, hogy a segítő tevékenység elsődleges és legfőbb feladata az élet védelme. A téli időszakban a figyelmeztetés különösen a -10 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetében lép életbe, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára adja ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzésének figyelembe vételével. A közzétételnek a felületei:

A vörös kód érvényessége alatt a bentlakást nyújtó szociális intézmények, a fenntartó típusától, ellátási területükről és az üres férőhelyektől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatok jelzésén keresztül fogadják azokat az utcán élő személyeket, akiknek az elhelyezése a hajléktalan ellátó intézményekben nem megoldható. Tehát az utcán élők, de elhelyezést kérő hajléktalanok elsődlegesen a hajléktalan ellátást nyújtó intézmények feladata, ha ez nem megoldható, akkor más egyéb bentlakásos szociális intézményben kell ideiglenesen befogadniuk az arra rászorulókat, de csak a diszpécserszolgálatok által hozzájuk irányított személyekkel áll fenn ez a kötelezettség. Az elhelyezési kötelezettség ideiglenes, csak a vörös kód kiadásától a visszavonásáig tart.

A befogadott személy kizárólag krízisellátásban részesül, a testi épség megóvásához, a pihenéshez szükséges feltételeket kell biztosítani a számára. Az ideiglenes befogadásra és a krízisellátás biztosítására nem vonatkoznak az általános jogszabályi előírások, így az ellátás igénybevételére vonatkozó jogosultságvizsgálatot, az igénybevételi dokumentációt, a szolgáltatás tartalmát, és a térítési díjra vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni. De az intézményeknek nem a meglévő férőhelyeik terhére kell az ideiglenes befogadást biztosítani, a krízisellátás független a rendelkezésre álló szabad helyektől.

A következő napok tartós hideg időjárása kapcsán és a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében a Magyar Vöröskereszt mindenkit arra kér, hogy aki segítségre szoruló emberrel találkozik a közterületeken, hívja a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot.

Nemcsak az utcán, hanem a fűtetlen lakásokban élők is veszélyben lehetnek. Bajt jelezhet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve maradt a villany, vagy nem látni a megszokott időben a szomszédot. Figyeljünk egymásra!

 

Intézmény
 

Ellátási terület
 

Telefonszám
 

Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálat

Budapest

 

Budapest,

Pest megye

 

1/338-41-86/1
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

(Budai alközpont)

Budapest

 

 

 

Buda
 

1/338-41-86/2
 

Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete

Nyugat–Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat

Zalaegerszeg

 

Győr-Moson-Sopron,

Vas, Zala megye

 

92/323-000
 

Utcai Szociális Segítők Egyesülete

Közép–Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat

Tatabánya

 

Fejér, Komárom-Esztergom,

Veszprém megye

 

34/511-028
 

Támasz Alapítvány

Dél-Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat

 

Baranya, Somogy,

Tolna megye

 

72/233-169
 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Dél-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat

Kecskemét

 

Bács-Kiskun, Csongrád,

Békés megye

 

76/485-582
 

Periféria Egyesület

Észak-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat

Nyíregyháza

 

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok,

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

 

42/504-618
 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Észak-Magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat

Miskolc

 

Borsod-Abaúj-Zemplén,

Heves, Nógrád megye

 

46/530-268