Szervezetünk mindig is kiemelten kezelte a karácsonyt megelőző időszakot, hiszen elsődleges célunk, hogy valamennyi embertársunk számára emberi körülmények között telhessenek az ünnepek.

2020-ban is országos szinten zajlott a 16. MikulásGyár, ahol 1.500 vöröskeresztes önkéntes segítette az adománygyűjtést. Ennek során 52.000 kg tartós élelmiszer, 3.250 kg édesség és 3.000 kg tisztítószer érkezett be. A Mészáros Csoport 70 tonnányi adományt juttatott el regionális központjainkba, ahonnan munkatársaink és önkénteseink vitték el az adományokat a rászorulóknak. Szintén az egész országban zajlott december 11-én és 12-én a Penny Markettel közös élelmiszergyűjtő akciónk, melynek keretein belül 30.721 kilogramm adomány gyűlt össze.  A beérkezett adományokból a rászoruló családok, valamint a humanitárius szervezet szociális ellátórendszerének és intézményeinek ügyfelei részesültek.

Az országos programok és a központi adománygyűjtő akciók mellett az egyes megyei szervezetek is több ünnepi kezdeményezéssel igyekeztek segíteni.

Pest megye

Pest megyében több áruházlánccal közös adománygyűjtő akciót is szerveztünk a decemberi időszakban. A MikulásGyár keretein belül 9 megyei Auchan áruházban, illetve Szentendrén üzemeltetett 10. MikulásGyár ponton gyűjtöttük a segítőkész vásárlóktól a több mint 24 tonna adományt. A Penny Markettel  rendezett közös gyűjtés során a megyén belül az aszódi, üllői és érdi üzletében gyűjtöttek vöröskereszteseink tartós élelmiszert. Az Aldi Magyarország pedig 813 doboz, 55 millió forint értékű textiladományt ajánlott fel szervezetünk számára.

A Százhalombattán lévő Családok Átmeneti Otthon lakóit mikulásfa és ajándékokkal megpakolt mikulászsák várta karácsonykor, míg a ceglédi hajléktalanokat ellátó intézményünk lakói és munkatársai, mintegy 8 fő MikulásFutás keretében segítettek adományt gyűjteni. A szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskolában, a Magyar Vöröskereszt Kisegészségőr Programjában résztvevő tanulók és a Letkés környéki rászoruló gyermekek 500 mesekönyvet és interaktív oktatókönyvet kaptak karácsonyra.

Zala megye

Zala megyében is több áruházlánccal együttműködve gyűjtöttük adományokat a rászorulók részére. Zalaegerszegen és Nagykanizsán a Penny Market üzleteiben gyűjtöttük az adományokat az önkéntesink. A megyében ezen felül az Auchan áruházzal közösen hajtottunk végre gyűjtést, továbbá az Élelmiszerbankkal együttműködve a nagykanizsai Tescoban és az Aldiban tudtunk gyűjteni adományokat.

A Mészáros Csoport által felajánlott csomagok Nagykanizsa területén az Idősgondozásban élők részére 11 településen, illetve a zalaegerszegi Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjában kerültek kiosztásra. Zalaegerszeg Területi Szervezete külön gyűjtést szervezett a zalaegerszegi rászorultak megsegítésére a FSH Kick és THAI  Box Sport Egyesülettel közösen. A zalaegerszegi Családok Átmeneti Otthonába december 23-án án Zalaco Sütőipari ZRT jóvoltából rengeteg sütemény érkezett, míg a nagykanizsai Családok Átmeneti Otthonában az Élelmiszerbankkal együttműködéséből befolyt adományokat – tartós élelmiszer, édességek és tejtermékek – osztották ki a munkatársaink, amelyeket a helyi Honeywell dolgozók által felajánlott ajándékcsomagjaival egészítettek ki.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szabolcs-Szatmár Bereg megye területén megvalósuló Penny Markettel közös adománygyűjtés során összesen 861.795 Ft értékű, több mint 2.232 kg mennyiségű tartós élelmiszer felajánlás érkezett. A Magyarok Kenyere program keretében 1500 kg lisztadományban részesült szervezetünk, amely adományt karácsonyi segélyezési akció keretében juttattuk el a rászoruló személyekhez.

A megyében már negyedik éve megrendezett „CSAK EGY KIS APRÓSÁG” kampányhoz – amely keretein belül a csatlakozott iskolák tanulói ajánlanak fel adományokat – 10 iskola csatlakozott és megyei szinten összesen 2.917,35 kg tartós élelmiszer felajánlás érkezett a tanulóktól 1.760.761,5 Ft értékben. A megyeszékhelyen 4 oktatási intézmény kapcsolódott be, 1.226,35 kg élelmiszertámogatást nyújtottak 893.574,5 Ft értékben.

A megyében összesen 28 karácsonyi program valósult meg, összesen 1640 családhoz, mintegy 5350 főhöz jutottunk el természetbeni támogatást nyújtva. Az adventi időszakban összesen 1741 darab jellemzően tartós élelmiszert tartalmazó csomagot készítettünk és osztottunk ki osztottunk ki 6.916.742 Ft értékben.

Heves megye

Az ünnepek előtte időszakban Eger Területi Szervezetünk önálló adománygyűjtő akciót szervezett, melynek keretein belül a NAV Heves megyei Igazgatóságáról kapott 80 darab cipősdoboz-adományt, az Eszterházy Károly Egyetem Hallgatói Önkormányzata csapatától kapott 40 csomag, tartós élelmiszerekből álló adományt, valamint az EKE női kézilabda csapat is vegyes élelmiszerekből álló adományt küldött. A kapott adományokat december 15-én egy nagyszabású karácsony előtti adományosztás alkalmával osztotta ki szervezetünk Egerben, összesen 80 fő 10 év alatti gyermek, illetve 109 család között. Mindezen felül a Mészáros Csoport által felajánlott 500 darab tartós élelmiszercsomag is kiosztásra került Eger, Gyöngyös, Hatvan, Heves és Füzesabony Területi Szervezeteinken keresztül.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A „Mindenki karácsonya” ételmentő-akció keretein belül a Magyar Vöröskereszt Borsod – Abaúj – Zemplén megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjában közel 350 főnek tudták biztosítani az ünnepi étkezést. A megyei szervezet 2020-ban hatodik alkalommal szervezte meg az „Álmok karácsonya” ajándékakcióját, melynek keretében idén 20 halmozottan hátrányos helyzetű gyermek karácsonyát tették felejthetetlenné a Jabil Circuit Hungary Kft együttműködésével.

A megyei szervezet több adománygyűjtő-akciót is végzett az ünnepeket megelőzően. Abaújszántón a helyi önkéntesek gyűjtöttek adományokat nagycsaládosok részére, s kezdeményezésüknek köszönhetően 10 család, közel 30 gyermek számára sikerült szebbé tenni az ünnepeket. Emődön alapszervezetünk a rendelkezésre álló forrásaikból 23 családnak osztottak tartós élelmiszerekből álló csomagokat. A Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány pályázatot írt ki,melyen szervezetünk 500.000 forintot nyert el, amely összegből a város legrászorultabbjainak, 50 család részére sikerült tartós élelmiszer csomagot juttatni.