Országos Kortárs-felkészítő Tábor 2017

Kezdetektől fogva kiemelt fontosságúnak tekintettük, a fiatalokkal való foglalkozást. Ezért is hoztuk létre táborunkat, mely során olyan kortárs előadókat készítünk fel, akik hazatérve saját környezetünkben tartanak foglakozásokat.

A következő témakörökre lehet jelentkezni:

Alapképzés

A korábban eszmeterjesztés néven futó csoport idén alapképzésként indul, és várja minden olyan önkéntes jelentkezését, aki korábban még nem vett részt országos programon, illetve szeretné egy kicsit jobban beleásni magát a Vöröskereszt mozgalmának működésébe. A tábor során az alapképzésben résztvevők ismereteket szerezhetnek a nemzetközi humanitárius joggal kapcsolatban, illetve fejleszthetik kommunikációs és prezentációs készségeiket. Mindezek mellett a csoportvezetők nagy hangsúlyt fektetnek majd a szociális érzékenyítésre, és megtanítják azokat az alapvető játékokat is, melyek minden Vöröskeresztes rendezvény fergeteges hangulatához hozzájárulnak.

Csoportvezetők: Harczos Orsolya, Szendrei Attila

Véradásszervezés

A véradás és véradásszervezés kiemelt fontosságú tevékenység szervezetünk életében, hiszen véradó bázisunkat folyamatosan frissíteni kell. A csoportban résztvevők nem csupán a véradás folyamatáról és biológiai vonatkozásairól sajátíthatnak el részletes tudást, hanem módszertanilag is megismerkedhetnek a véradás népszerűsítésének kreatív lehetőségeivel.

Csoportvezetők: Gönczi Edit, Karsa Patrik

Elsősegélynyújtás

Az elsősegélynyújtás szervezetünk egyik fő profiljához tartozik, így fontosnak tartjuk, hogy önkénteseink tisztában legyenek tudásuk laikusként való alkalmazásával. A képzés során a résztvevőknek a szakmai ismeretek elméleti elsajátítása mellett lehetőségük lesz megszerzett jártasságukat gyakorlatban is alkalmazni. A csoport továbbá az elsősegélynyújtás oktatásának élménypedagógiai módszereivel is megismerkedhet.

Csoportvezetők: Dömötör Anna, Kovács Dávid

Szexedukáció

Az eddig HIV/AIDS prevencióként működő képzésünket idén olyan témákkal bővítettük ki, melyek a szexualitáshoz nem betegség-központúan közelítenek, sokkal inkább a szexualitást, mint örömforrást veszik alapul.

A szakmai anyag elsajátítása mellett a csoport célja, hogy speciális, preventív módszerekben jártas kortárs-előadókat képezzünk, akik később környezetükben visszaszorítják a szexualitással kapcsolatos tabuk okozta diszkriminációt.

* a csoportba 16. életévüket betöltöttek jelentkezését várjuk

Csoportvezetők: Bogát Enikő, Beda Balázs

Drogprevenció

Az idei évben ismét elindítjuk drogprevenciós képzésünket, ahol a résztvevők bővebb tudást szerezhetnek a kábítószer-használat leggyakoribb okairól, egészségügyi hatásairól, továbbá különböző preventív módszerekről a témával kapcsolatban. Mindezek mellett a csoport célja olyan fiatalok képzése, akik tisztában vannak a szerhasználat esetleges veszélyeivel, következményeivel.

* a csoportba 16. életévüket betöltöttek jelentkezését várjuk

Csoportvezető: Badacsonyi Ákos

Közösségi szervező

A közösségi szervező képzésre azon önkéntesek jelentkezését várjuk, akik területi, illetve megyei munkájuk során szervezői, vagy csoportvezetői feladatokban érintettek. A képzésen résztvevők nem csupán különböző játékok szakszerű lebonyolításával ismerkedhetnek meg, hanem a játékok mögött megbúvó módszertani elemek ismeretében lesznek képesek tudásukat közösségépítés céljából felhasználni.

Csoportvezetők: Pap Boglárka, Pintér Diána

Csoportvezetői tréning

A csoportvezetői tréning célja, hogy az országos programjaink lebonyolításában is aktívan résztvevő önkénteseink egy olyan élmény- és drámapedagógia alapú képzésben részesüljenek, amely segíti őket a csoportvezetői készségeik fejlesztésében. A csoport idén behívásos alapon működik: olyan önkéntesek kerülnek beválogatásra, akik korábban elvégezték a közösségi szervező modult, vagy tudásukat élesben bizonyították valamely országos programon.

Csoportvezető: Polacsek Györgyi

A táborba legalább 14. életévüket betöltött jelentkezőket várjuk, kivétel ez alól a HIV/AIDS prevenciós csoport, itt legalább 16 évesnek kell lenned a jelentkezéshez. A tábor ingyenes minden résztvevő részére. Vöröskeresztes tagság nem feltétel.

Jelentkezés 2017: online jelentkezés

A táborról további információkat innen érhettek el: