Ebben az időszakban talán még inkább oda kell figyelnünk erre, mert a szabadságok miatt felborul a rutin, a rendszeres véradók közül is sokan elutaznak, ráadásul a meleg idő sem kedvez a véradási hajlandóságnak. Éppen ezért a kiegyensúlyozott vérellátás érdekében a közelgő augusztus 20-ai hosszú hétvége előtt és után is véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt.A hosszú hétvégék előtt és után is nagyon fontos, hogy minél többen adjanak vért, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére, és az ilyenkor tapasztalható megnövekedett igényekre. Különösen igaz ez a nyári időszakban, hiszen ezekben a hónapokban egyébként is csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Az alacsonyabb véradói aktivitás hátterében a nyári meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyári szabadságolások állnak.

A vér mással nem pótolható, így a folyamatos, biztonságos vérellátás fenntartása érdekében a következő napokban fokozottan számít mindkét szervezet az önzetlen véradók segítségére, amellyel három embert életét is megmenthetjük

A Magyar Vöröskereszt felkért, hogy vegyek részt a véradást népszerűsítő nyári kampányában. Én sajnos még nem adhatok…

Közzétette: Nyári Diána – 2019. augusztus 12., hétfő

A Magyar Vöröskereszt az augusztusi szabadságolások idején hírességek bevonásával és rádiós bejátszásokkal is arra ösztönzi az embereket, hogy adjanak vért. Többek között Késely Ajna, Szabó Simon és Nyári Dia is csatlakoztak a kampányhoz. Szervezetünk továbbá abban is segít az önkéntes véradóknak, hogy tájékoztassa őket a véradáshoz szükséges egészségügyi feltételekről.

Véradásra jelentkezhet:

  • aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős (első véradók esetén a felső korhatár 60 év),
  • testsúlya eléri az 50 kg-ot
  • egészségesnek érzi magát.

Szabó Simon már ismeri a vércsoportját!

A véradáshoz szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya. Vért adni bárhol lehet az országban, lakóhelytől függetlenül, így a nyaralások alatt az üdülőhelyekhez közeli véradóhelyszínek is látogathatók. Egy véradás alkalmával 450 ml vért vesznek le, mely elegendő három ember életének a megmentéséhez. Két véradás között minimum 56 napot kell várni. Nem adhatnak vért a kismamák és gyermeküket szoptató édesanyák, továbbá bárki, aki az elmúlt fél évben tetováltatott vagy egzotikus helyen vakációzott. A véradási helyszínekről és időpontokról a www.veradas.hu, a www.ovsz.hu oldalakon, valamint a Magyar Vöröskereszt ingyenes véradós mobilappján tájékozódhatnak.

Továbbra is tart a nyári véradókampányunk! Augusztus végéig értékes nyereményekkel igyekszünk felhívni a figyelmet erre a fontos közügyre. A kampány részletei és a nyereményszelvények kódfeltöltő felülete itt a www.voroskereszt.hu/veradasnyar oldalon érhető el.

Ugorj be vért adni Késely Ajna helyett!