1859-ben ezen a helyszínen zajlott le az az összecsapás, amelyben az osztrák és az egyesített francia-szárd haderők mérték össze erejüket. Az ütközetnek mintegy 40.000 halálos áldozata és sebesültje volt. Henry Dunant svájci üzletember a csatatér borzalmai láttán elhatározta, hogy segítséget nyújt a sebesülteknek.  A szomszédos falu lakosainak segítségével önkéntes csapatot szervezett, mely mindkét harcoló fél sérültjeit ellátta.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságokat (IFRC) 1919-ben alapították az Amerikai Vöröskereszt, illetve az I. világháború szövetséges hadereinek kezdeményezésére. A szervezet első elnöke tisztségét Henry Pomeroy Davison töltötte be. Ma 191 nemzeti szervezet alkotja az IFRC-t, melynek erejét jelzi az önkéntesek hatalmas létszáma. A több mint 14 millió önkéntes világszerte csaknem 160 millió emberen segít. Az IFRC elnöki tisztségét jelenleg Francesco Rocca tölti be, aki egyben az Olasz Vöröskereszt elnöke is.

Az IFRC találkozója mellett szintén Solferino-ban rendezték meg a 4. Nemzetközi Ifjúsági Találkozót. Több ezer IFRC önkéntes, munkatárs és a nemzeti társaságok vezetői vettek részt a számukra szervezett megbeszéléseken, workshopokon. Ezeken a jelenlegi legnagyobb humanitárius kihívásokat jelentő témákkal foglalkoztak, mint például a klímaváltozás, vagy a menekültügy. Itt többek kötött kialakították az IFRC Strategy 2030 programját, mely a következő egy évtizedre irányul, és amelyben megfogalmazták a következő évek legfontosabb célkitűzéseit a szervezetek számára.

Az ifjúsági találkozó mellett június 20-22 között került megrendezésre a PERCO (Platform for European Red Cross Cooperation on Refugees, Asylum Seekers and Migrants) az európai Vöröskereszt és Vörösfélhold Nemzeti Társaságok migrációs hálózatának találkozója az olaszországi Bussolengóban. A Magyar Vöröskereszt aktív tagja a migrációs hálózatnak, melyben az európai nemzeti társaságok mellett az IFRC és az ICRC is hozzájárul a szakmai munkához. A júniusban megrendezésre kerülő találkozón fontos szerepet kapott az Olasz Vöröskereszt valamint a balkáni útvonalon elhelyezkedő nemzeti társaságok menekültüggyel kapcsolatos tevékenységei illetve kihívásai. A migrációs hálózat jelenlegi munkacsoportjai elsősorban a xenofóbia elleni küzdelemre, valamint a humanitárius tér szűkülésének megakadályozására összpontosítottak.

Június 22-én tartották meg a hagyományos fáklyás felvonulást, a „Fiaccolata”-t, amely a háromnapos programsorozat legnagyobb szabású eseménye volt. Ennek során csaknem 11.000 ezer résztvevő tette meg azt az utat, amelyet a Dunant által megszervezett mentőszolgálat résztvevői jártak be a sebesültekkel Solferino és Castiglione között, a csata után.

A minden évben megrendezett solferinoi találkozó 2019-ben két szempontból is történelmi jelentőségű volt: míg maga a Solferinoi-csata 160. évfordulóját, addig a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok megalapításának 100. évfordulóját ünnepelte a több mint 11.000 résztvevő: vezetők, munkatársak és önkéntesek egyaránt. A Vöröskereszt magyar delegációját Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megyei és Budapest Fővárosi szervezet tagjai alkották, míg az Országos Vérellátó Szolgálat delegációját a Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyei szervezetei.

A fotókat Danilo Mariniello (Olasz Vöröskereszt) és Szabó Rozália (Magyar Vöröskereszt) készítette. További képekért látogassatok el az IFRC honlapjára.