Az elmúlt egy hónapban radikálisan át kellett szervezni a Magyar Vöröskereszt tevékenységeit a koronavírus kapcsán, és alkalmazkodnunk kellett a veszélyhelyzethez, melyben szerencsére nem maradtunk egyedül. Korábban nem tapasztalt mértékben kapunk felajánlásokat közösségek és a vállalatok részéről. Elsőként ajánlotta fel segítségét, és azóta is jelentős pénzadományokkal támogatja munkánkat a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület és tagjai, továbbá több Magyarországon élő kínaiak tulajdonában lévő vállalat, kínai közösségek, a Kínai Chanbuddhista Egyház és a Pu Ji Templom.

A Coca-Cola, amely már több mint tíz éve támogat bennünket, most a hirdetésekre szánt felületeit és közösségi média csatornáit bocsátja szervezetünk rendelkezésére. Június végéig a Magyar Vöröskereszt üzeneteit segít eljuttatni a lakossághoz. A vállalat és alapítványa több mint 120 millió dollárt adományoz világszerte az érintett közösségeknek, melyből a Magyar Vöröskereszt is pályázhat nagy értékű pénzadományra. Stratégiai partnerünk a Telenor tájékoztató oldal létrehozásában és lakosságtájékoztatásban állt mellénk.

Kiemelkedő pénzadománnyal támogatott bennünket a Novartis Csoport Magyarország, a Cargill Magyarország, az S.C. Johnson Kft., és a Magyarhang Nonprofit Kft „aHang” közösségével való összegfogásban, továbbá a Mondelez Hungária Kft, és a Román Vöröskereszt közreműködésével a NEPI Rockcastle New Europe Property Investments, a Magyar Futósport Egyesület, a Nerdhub, és az Európai Uniós intézményeknél dolgozó magyarok közössége. Munkatársai körében kezdeményezett adománygyűjtést a Nestlé Hungária Kft és a Microsoft Magyarország, melynek értékét a vállalatok megduplázzák. A Magyar Vöröskereszt is bekerült a Henkel Magyarorszag Kft. „A segítség nem marad el!” támogatói kampányába, ahol 5 olyan szervezet van versenyben, akik a koronavírus kapcsán folytatnak tevékenységet.

A TESCO Globál Áruházak Zrt. április 2-től lehetővé tették, hogy munkatársaink országszerte bármely TESCO áruházhoz fordulhassanak termékadományért, mellyel a munkájukat elvesztett családokat tudjuk támogatni. A Renault Magyarország és a Ford Magyarország gépjárművek használatát ajánlotta fel munkatársaink számára, május közepén pedig a Renault Trucks Magyarország átadott egy Renault VB Master tehergépjárművet szervezetünk részére, melyet az adományok logisztikájában fogunk hasznosítani. A Mondelez Hungária Kft. mintegy 8 tonnányi húsvéti Milka terméket, a Bonduelle pedig zöldségkonzerveket biztosít. A Szerencsi közel 10.000 db csokoládé terméket, a Multi-Cikória Kft. Maci kávé adományt, a Hester’s Life 9 000 adag reggeli Granolát juttatott el hozzánk, a Coca-Cola Magyarország pedig termékeivel is segíti a rászorulókat. A Linde Magyarország anyagmozgató eszközökkel, a Száva Logistick Kft. raktárépülettel segíti munkánkat.

Munkatársaink a Mondeléz több tonnányi Milka csoki adományával.

A No Salty és a Publicis Groupe Hungary liszteskönyvének jelképes megvásárlásával is az online adománygyűjtésünket lehet támogatni. A Laposa Birtok Kft. a véradás kommunikációjában segít, és támogatói borcsomagjának bevételéből tervez pénzadománnyal támogatni. A Magyar Futósport Egyesület, a Studio MetroPole által szervezett Jótékonysági Rúdsport Bajnokság, és a CL4 Off-Road Motoros Iskola „Segítség Teljes Gázzal” motoros e-sport versenysorozata a befolyó nevezési díjakat ajánlotta fel pénzadományként. A Mindset Pszichológia on-line előadásainak bevételével támogatja munkánkat, míg a Roadster Magazin kiadványainak egy havi nyereségével tervez segíteni. Április 15-én az EMAG 100.000 darab védőmaszkot ajánlott fel a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács részére, melyből 8000-et a Magyar Vöröskereszt használhat fel. Továbbá szervezetünk is részesült abból a több mint 15.000 liter Hygi fertőtlenítőszerből, melyet a MOL ajánlott fel a karitatív szervezeteknek. Május elején a Farm Tojás Kft. országosan több mint 28.000 darab tojást juttatott el szervezetünkön keresztül a rászorulóknak.

A Magyar Vöröskereszt jelenleg hat területen használja fel az adományokat:

  • Családok, idősek és magukat ellátni képtelenek támogatása meleg étellel, tartós élelmiszerrel, higiéniai termékkel vagy gyógyszerek kiváltásával.
  • Az Országos Mentőszolgálat feladatainak támogatása. Ide tartozik a levett minták vagy a mintákat vételező kollégák szállítása, a mentősök étkeztetése, valamint határátkelőhelyeken a beléptetési vizsgálatok segítése
  • Véradások szervezése és lebonyolítása a veszélyhelyzet és a kijárási korlátozások alatt
  • A Magyar Vöröskereszt szociális intézményeinek ellátása
  • A lakosság ellátásának biztosítása az önkormányzatok védelmi bizottságaival együttműködésben
  • Lakosságtájékoztatás, online és offline tájékoztató anyagok készítése és terjesztése
  • Pszicho-szociális segítségnyújtás

 

Borítókép: Olasz Vöröskereszt / Croce Rossa Italiana