A Magyar Vöröskereszt naptárát számos jeles nap és esemény gazdagítja májusban, melyeket a Vöröskereszt megyei szervezetei országszerte ünnepelnek. Amellett, hogy május 8. a Vöröskereszt Világnapja, egyben alapítónk, Jean Henri Dunant születésnapja, május 16-a pedig a Magyar Vöröskereszt megalakulásának évfordulója, idén május 22-23 is fontos szerepet kap, hiszen  Biatorbágyon ekkor tartjuk Világnapi ünnepségünket, az Országos Küldöttgyűlést, valamint a Humanitárius Települések Találkozóját.

A világnapi ünnepség keretein belül kerül sor önkénteseink elmúlt évi munkájának elismerésére. A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége idén több mint 250 közösség, önkéntes, tag, támogató, munkatárs számára ad át elismeréseket , azért az áldozatos munkáért, mellyel hazai szinten csaknem 250.000 ember életét tették jobbá az utóbbi egy évben.. A Világnapi ünnepség és az elismerések átadása után sor kerül az Országos Küldöttgyűlés megtartására.

Május 23-án, csütörtökön az ünnepségsorozat a Humanitárius Települések Találkozójával folytatódik. A címre idén 18 település pályázott. A pályázók között 8 új belépő is helyett kapott, többek között Komárom, Kardos, Gyenesdiás, Sülysáp, Monor, Üllő, Csetény és Rábapordány tudhatja magáénak a Humanitárius Település rangot.

A Magyar Vöröskeresztnél szeretnénk erős közösségeket építeni, amelyek tevékenységeikkel az alapelveinket képviselik. Éppen ezért helyezünk nagy hangsúlyt az önkénteseink eredményeire, vagy az olyan, már önszerveződő közösségekre, mint a Humanitárius Települések.

Ezt a törekvésünket pályázatokkal és különböző programokkal is igyekszünk támogatnia. Az elmúlt évben az EFOP 138-„Itt a helyed!” program keretein belül 9 megyében csaknem 120 önkéntes került bevonásra. A kezdeményezés  3 éve alatt 182 fő 18-22 év közötti önkéntes vehet részt a programban és szerezhet jogosítványt és tanulhat angolul vagy németül. Hangsúlyozandó hogy a programra olyanok jelentkezését is várják, akiknek nem sikerült felvételt nyerniük felsőoktatási intézménybe, viszont szeretnék hasznosan tölteni a következő egy évüket.

Az EFOP 2.2.15-16. projekt célja egy modern és a szakmai munkát optimálisan kiszolgáló, korszerű infrastrukturális keret kialakítása. A projekt keretében 11 helyszínen, összesen 4049 m2 infrastrukturális felújítást alapozunk meg annak érdekében, hogy a nyújtott szolgáltatások minősége hatékonyabbá váljon. Ezek mellett a megvalósítás során 4 db gépjármű, 257 informatikai eszköz beszerzését valósítjuk meg, amely elősegíti a közvetlen célcsoportunk hatékonyabb elérését, segítését és támogatását. A projekt keretein belül idén zárult többek között a zalaegerszegi és nyíregyházi ingatlanok korszerűsítése, valamint a balatonlellei üdülő fejlesztése, folyamatban van további a már említett eszközbeszerzésen túl a nógrádi és tatabányai vöröskeresztes ingatlanok felújítása.