Egy részről május 8-án ünnepeljük a Vöröskereszt Világnapját, mely az alapítónak Jean Henri Dunant-nak a születésnapja. Másrészről pedig a Magyar Vöröskereszt megalakulásának évfordulója is erre a hónapra esik. Szervezetünket 1881. május 16-án alapították, így idén ünnepeljük fennállásunk 138. évfordulóját.

Dunant az 1859-es solferinói csata láttán határozta el hogy humanitárius szervezetet alapít. Az ott tapasztalt borzalmak mély nyomot hagytak benne, ahogy fogalmazott: „Megértettem, hogy az egyén ennyi nyomorral szemben tehetetlen, és ha segíteni akarok, akár csak egy kicsit is, az egész emberiséget kell mozgósítanom!”

Minden évben, az IFRC szervezetek igyekeznek olyan megmozdulásokat szervezni, mely hangsúlyozza a mozgalom szerepét azokban az országokban amelyekben jelen vannak. Ez az év különleges, több – a Mozgalom számára fontos – esemény évfordulója

  • 160 éve, 1859-ben zajlott le a solferinói csata
  • 100 éve, 1919-ben megalakult a Vöröskereszt – Vörösfélhold Társaságok Ligája; mai elnevezése: Vöröskereszt és a Vörös Félhold Szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége, melynek a Magyar Vöröskereszt 1920 óta tagja
  • 155 éve, 1864-ben megszületett az első nemzetközi/Genfi egyezmény a háborús sebesültek megkülönböztetés nélküli védelméről (érdekesség: 130 éve, 1889-ben a hadseregek sebesült, beteg és hajótörött tagjainak bánásmódjáról a tengereken; 90 éve, 1929-ben a hadifoglyokkal való bánásról)
  • Az idei év a szeretet témájára épült, ezen a napon ünnepeljük a bátorságát és teljesítményét azon önkénteseknek és Vöröskereszt dolgozóknak, akik életmentő és élet megváltoztató cselekedeteikkel igazolják elkötelezettségünket az emberiség felé. Egyszerre vagyunk jelen helyi és nemzetközi szinten, függetlenül és semlegesen, mindenhol és mindenki számára.

Globális és független szervezetünk több mint 13,7 millió aktív önkéntessel és közel 450.000 Vöröskereszt munkatárssal dolgozik több mint 191 országban és nyújt segítséget 160 millió embernek, megkülönböztetés nélkül, pártatlanul, a helyi kihívásokra reflektálva.

Legyen szó természetes vagy ember okozta katasztrófákról, fegyveres konfliktusról, egészségügyi vagy társadalmi kérdésekről, a Vöröskereszt és Vörösfélhold önkéntesei és munkatársai készek segíteni, megkülönböztetés nélkül.

Hazánkban is, minden szervezeti egységünk számos rendezvénnyel emlékezett meg e napról.

  • megköszönték a több mint 120 ezer tag, 16 ezer önkéntes áldozatos munkáját, mellyel közel 250 ezer embernek nyújtottak segítséget az elmúlt évben
  • számba vették az elért eredményeket
  • megmozdulásokat rendeztek fiataloknak és idősebbeknek, a helyi közösségeknek

Erős közösségeket kívánunk építeni, melyek tevékenységeikkel az alapelveinket képviselik, legyen szó megannyi véradóról, a katasztrófavédelmi egységről, keresőszolgálatról, szociális farmról és sajtüzemről, vagy éppen az elsősegélynyújtó flipperről

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül egy rövid betekintést nyújtunk arról, hogy a megyei szervezetek milyen eseményekkel ünnepeltek.

Budapest

Az ünnepnaphoz kapcsolódóan, annak előfutáraként a Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete bemutatta az Empathy Caféban a First Aid Game-et azaz az elsősegélynyújtó flippert, mellyel játszva tanulható az újraélesztés. A május 7-i sajtóesemény nagy népszerűségnek örvendett, számos cikk, beszámoló és televíziós közvetítés született belőle.

Május 8-án a Magyar Vöröskereszt  Országos Igazgatósága és a Budapest Fővárosi szervezet május 8-án reggel közös gyertyagyújtással emlékeztek meg Henri Dunantról az Arany János utcai székházban. Ezt követen Kardos István főigazgató a Duna Televízió „Család-Barát” című műsorában beszélt az ünnep jelentőségéről.

Délután a közös ünneplés  a 13. kerület Henri Dunant szobornál folytatódott, ahol kitüntettük önkénteseinket és együtt koszorúztuk meg Dunant szobrát az IFRC és az ICRC képviselőivel.

Napközben az Empathy Café is ünnepelt, ahová a hét alapelv +empátia vezette be a vendégeket.

Csongrád Megye

Május 8-án Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei igazgatója beszédében méltatta a szervezethez csatlakozó önkénteseket, szervezeteket és támogatókat. A díjakat a Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója, dr. Szekeres Veronika adta át. Az eseményről itt olvasható egy részletes beszámoló.

Forrás: www.vasarhely24.com

Győr-Moson-Sopron megye

A Balfon megrendezésre kerülő megyei rendezvényen a köszöntőbeszédeken felül a sikeres pályázatok s természetesen a „jók közül a legjobbak” díjazása volt a középpontban. A megyében a kilencezer taggal és mintegy ezer önkéntessel működő szervezetnél kiosztották többek között az Év Önkéntesét, illetve átadták a bronz, az ezüst és az fokozatú elismeréseket. További részletek ide kattintva érhetőek el.

Baranya megye

A Laterum Hotelben megtartott megyei ünnepségen a megyei szervezet elnöke, dr. Buda Péter tartott köszönőbeszédet, s elismerős szavak mellett adta át a díjakat. Az ünnepségen részt vett Sáli Levente festőművész és homokanimátor, aki homok segítségével jelenítette meg a Vöröskereszt történetét, illetve Pécsi Művészeti Gimnázium diákjai.

Vas megye

Vas megyében a szombathelyi Tóvendéglőben tartották meg az ünnepséget. A városvezetés kiemelkedő fontosságúnak tartja, hogy Szombathelyre mint a segítés városára tekintsenek. Ennek az elvnek a népszerűsítésben nemcsak a Vöröskereszt tagjai és önkéntesei, hanem a Vas Népe szerkesztősége is hangsúlyt fektetett a 2018-as évben.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete immáron 3. éve, lassan már hagyományosan a Megyei Elsősegélynyújtó és Megyei Csecsemő- és Kisdedgondozó Versenyekkel egy napon, egy helyszínen rendezi meg Megyei Világnapi Ünnepségét. Az idei évben az ünnepségnek és a versenyeknek a Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a bázisiskolájuk adott otthont,  melyet a Tiszadobi Nagyközség is támogatott.  Céljuk, hogy a versenyző fiatalok is lássák, az önkéntes tevékenységet a megyei szervezet megbecsüli és elismeri, éppen ezért sor került a „Vöröskereszt Tevékenységért Kitüntetés” több fokozatának kiosztásra és további elismerések átadására.

Somogy megye

A Világnap alkalmából a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete egy, a Vöröskereszt emblémáját megformáló flash-mobbal hívta fel a figyelmet a szervezet eszméjére, illetve munkásságára. A Kaposvár főterén lezajlott megemlékezésen részt vettek a Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanulói, pedagógusai és védőnői.

Továbbá eldőlt az is, hogy kik fogják képviselni a megyét a 48. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen. A Balatonlellén megrendezett megyei fordulón a változatos feladatokat legjobban gyermek kategóriában az Ádándi Szívőrzők teljesítették, míg ifjúsági és felnőtt korcsoportban egyaránt a Nagyboldogasszony Római Katolikus Iskolaközpont csapata nyerte.

Tolna megye

A Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezete a világnapi rendezvényét Szekszárdon tartotta meg. Az ünnepség során díjazták többek között az Év Önkéntesét, az Elsősegélynyújtás Népszerűsítéséért legtöbbet tevő tagjukat, illetve a Vöröskereszt tevékenységért kitüntetett dolgozóikat.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet május 7-ét szentelte az ünneplésnek, kétszeresen is. A délelőtt közös aktivitással telt, a felmenőrendszerű 48. elsősegélynyújtó verseny megyei döntőjét rendezte meg a szervezet. Három korosztályban 12 csapat versengett, és mérte össze tudását a szajoli sportpályán.

 

 

 

 

Délután ünnepélyesebb hangulatú programra került sor, a Vöröskeresztes tagok, önkéntesek és hivatásos munkatársak, támogatók  közösen emlékeztek meg a nemzetközi mozgalom e jeles alkalmáról. A világnapi ünnepségnek a szajoli Közösségi ház adott otthont, a köszöntő műsort a Vöröskereszt bázis iskolájaként működő Kölcsey Ferenc Általános Iskola diákjai adták. Házigazdaként Szőllősi József polgármester köszöntötte a vendégeket, dr. Sinkó-Káli Róbert megyei elnök pedig méltatta a rászorulók, elesettek, bajba jutott embertársainkon segítők elkötelezettségét, munkáját, odaadását. Ezt követően kitüntetések, elismerések átadására került sor.

Mindkét programon részt vett a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke Kormos Ádám, és Kovács Dávid, a MVK Országos Igazgatóság szakmai vezetője.

Mind a délelőtti, mind a délutáni esemény fő szponzora Szajol község önkormányzata volt, amely 9 éve birtokosa a Humanitárius település címnek.