A Magyar Vöröskereszt 67,3 millió forint összegű segélynek köszönhetően 2400 család számára biztosít tartós élelmiszer- és tisztítószer-csomagot, valamint építőanyagokat.

Június 27-én heves vihar pusztított az ország keleti részén, amely hatalmas károkat okozott számos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken, többek között Nyírmadán, Nyírkarászon, Pusztadoboson és Rétközberencsen. Az esőzések következtében körülbelül 2 500 épület tetőszerkezete sérült meg és 30 családnak az otthonát is el kellett hagynia, mert az életveszélyessé vált. A vihar a konyhakerteket és a termést sem kímélte, így sok család megélhetése is veszélybe került.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete 30 munkatársat és önkéntest küldött a helyszínre, hogy segítsen a törmelék eltakarításában és az utak megtisztításában, együttműködve a hatóságokkal és a lakossági csoportokkal. A 230 000 svájci frank (mintegy 67,3 millió forint) összegű nemzetközi támogatásnak köszönhetően a Magyar Vöröskereszt 2400 család számára biztosít tartós élelmiszer- és tisztítószer-csomagot, valamint építőanyagokat, hogy a képzett önkéntesek ideiglenesen megjavíthassák a sérült tetőket.

A Nemzetközi Vöröskereszttől (IFRC) lehívott sürgősségi katasztrófa és segélyalapból (DREF) megvalósuló segélyezési akciót a Magyar Vöröskereszt a térség egyik leginkább érintett településén, Nyírmadán kezdte meg július 18-án. A munkálatok indulása kapcsán felszólaltak szervezetünk vezetői – Kardos István főigazgató és Gurály Edina megyei igazgató, valamint Kálmán Béla, Nyírmada város polgármestere.

„Önkéntesi hálózatunk révén gyorsan és hatékonyan tudunk segítséget nyújtani az ehhez hasonló váratlan helyzetekben. Az érintett közösség legégetőbb problémái megoldódtak ugyan, azonban a teljes helyreállításhoz jóval több időre és anyagi forrásra van szükség. Ezért országos adománygyűjtést indítottunk, hogy a lehető legtöbb rászoruló család számára nyújthassunk segítséget.” – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.
A sajtótájékoztatót követően a Magyar Vöröskereszt önkéntesei és a helyi önkormányzat munkatársai közösen kezdték meg a csomagok kiosztását az érintett családok részére.

A DREF alap a nemzetközi szervezet összes tagja számára elérhető, a Magyar Vöröskereszt hetedik alkalommal vette igénybe a segélyalapot. Elkhan Rahimov, az IFRC európai regionális igazgatója hangsúlyozta: “A klímaváltozás hatására Európában is egyre gyakoribbá válnak az extrém időjárási események. Ez kihívás elé állítja a humanitárius szervezeteket, hiszen a társadalom legszegényeb rétegei vannak leginkább kiszolgáltatva a természeti csapásoknak.”

Aki adakozni szeretne a viharkárosultak javára, a honlapunkon az erre a célra létrehozott adományozói felületen közvetlenül megteheti.

Fotók: Jóri András/Magyar Vöröskereszt