Október második szerdája 1987 óta a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja. A Magyar Vöröskereszt alapszabályában rögzített, önként vállalt feladata többek között a reziliens és fenntartható társadalom kialakításában való részvétel, amelynek keretében kiemelten foglalkozunk az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás kérdésével. E célból, a világnaphoz kapcsolódóan egy szakmai előadás keretein belül ismertettük az egyes nemzeti Vöröskereszt társaságok eltérő alkalmazkodási stratégiáit és a közös kapcsolódási pontokat.

Dr. Botos Barbara helyettes államtitkár

Az esemény díszvendége volt Fine Tuitupou-Arnold, a Cook-szigeteki Vöröskereszt főtitkára, részt vett továbbá dr. Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Energiaügyekért és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárságának klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint Seija Tyrninoksa, a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC)  európai regionális irodájának Közép- és Délkelet-Európa nemzeti társaságaiért felelős vezetője.

Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke megnyitó beszédében kiemelte, szervezetünk leginkább a felkészülésre fekteti a hangsúlyt. Az elmúlt években is tapasztalható volt, hogy a Magyar Vöröskereszt önkéntesei számára a legnagyobb kihívásokat a környezeti katasztrófák okozták. Az önkéntesek és a lakosság felkészítése kulcsfontosságú, az extrém időjárási körülmények folyamatos helytállást kívánnak. A katasztrófa-felkészülési és válaszadási terület mellett fontos tevékenységi területünk az egészséges életmód támogatása, illetve a lakosság egészségnevelése is, hiszen ez jelenti a hosszú távú felkészülést az itthon egyre hevesebbé és gyakoribbá váló extrém időjárási körülmények hatásaira.

Seija Tyrninoksa (IFRC), Dr. Göndöcs Zsigmond (Magyar Vöröskereszt), Fine-Tuitupou-Arnold (Cook Islands Red Cross Society), Kardos István (Magyar Vöröskereszt)

Fine Tuitupou-Arnold előadásában bemutatta, hogy hazájában hogyan próbálnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. A Csendes-óceán déli részén elhelyezkedő Cook-szigetek a klímaváltozás által egyik leginkább veszélyeztetett térségnek számít a világon.  Az elmúlt években számos nagyobb ciklon söpört végig a szigeteken, hosszú távon pedig a tengerszint drasztikus emelkedése fenyegeti az alacsonyan fekvő országot. A helyi Vöröskereszt igyekszik segítséget nyújtani a veszélyeztetett területeken, valamint dolgozik azon, hogy a lakosságot felkészítse a hosszú távú alkalmazkodásra. Ez utóbbi elmondása szerint az egyik legnagyobb kihívással járó feladat.

A rendezvényen a Nemzetközi Vöröskereszt részéről Seija Tyrninoksa összegezte az IFRC eddigi klímapolitikai eredményeit és az irányadó stratégiákat, valamint ismertette az idén ősszel indult „Faces of Climate Change” című kommunikációs kampányt, melyhez a Magyar Vöröskereszt is csatlakozott. A rendezvény a kampányhoz tartozó rövidfilm levetítésével zárult.