1881. május 16-án alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét, a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egyletét.

A jeles alkalom okán koszorút helyeztünk el a Magyar Nemzeti Múzeum külső homlokzatán tavaly felavatott emléktáblánál.

Fodor Antalné dr., elnök

Kardos István, főigazgató

Az ünnepségen fellépett a Magyar Vöröskereszt Canterino Kórusa, Árvai Dániel vezénylésével – amely áprilisban a Vox Lucensis nemzetközi kórusversenyen ezüst minősítést kapott. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt egyik bázisiskolája, a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai pedig versekkel színesítették a programot.

A Magyar Vöröskereszt megalakulása óta jelen van az ország legfontosabb történelmi eseményeinél, tevékenyen szerepet vállal az országot sújtó háborúk, környezeti katasztrófák és válságok hatásainak enyhítésében. Emellett évente 10.000 véradóeseményt szervezünk országszerte, komplex szociális ellátórendszer fenntartásával és lakossági segélyezéssel fordulunk a legkiszolgáltatottabbak felé, valamint elsősegélynyújtó tanfolyamokat és vizsgákat szervezünk, hogy minél többen sajátíthassanak el életmentő fogásokat. Idén február óta pedig az Ukrajnából érkező menekülteket segítjük, eddig több mint 200.000 alkalommal nyújtottunk segítő kezet a háború elől menekülőknek.

Az eseményen készült képek megtekinthetőek az alábbi linken.