A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) Rácalmáson tartotta meg az európai vöröskeresztes társaságok közös veszélyhelyzeti kommunikációs tréningjét. A márciusi egyhetes intenzív képzés során a mintegy 15 országból érkezett kommunikációs szakemberek elsősorban az Európa számos országában menedzselt EU4Health és Safe Homes projektek kapcsán fejleszthették szakmai tudásukat.

Az EU4Health projekt egy átfogó, IFRC által koordinált kezdeményezés, amely a kontinensen élők mentális egészségnek fejlesztését célozza. A Safe Homes projekt célja az ukrán válságot kísérő tanulságok levonása, a jövőbeli hasonló migrációs válságok esetére szóló szakmai iránymutatás elkészítése az Európai Unió számára. Ezen kezdeményezés felelőse ugyancsak az IFRC.

A résztvevőket Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója köszöntötte a továbbképzés első napján. A tréning során a jelenlévők megismerték a veszélyhelyzeti kommunikáció alapelveit, valamint az IFRC rendszereivel és erőforrásaival való munkát. Emellett a kommunikációs szakemberek a belföldi veszélyhelyzetekre való reagáláshoz szükséges készségeiket fejlesztették. Végül, de nem utolsó sorban a képzés a mentális egészségügyi és migrációs kérdések kommunikációs feldolgozásában is támpontot nyújtott.

Fotók: Dr. Barta Ágnes; Péter Nóra; a képzés résztvevői