A Segítő Pakkok széleskörű felhasználása érdekében a MOME és a Magyar Vöröskereszt  2020 őszén kezdett el együttműködni, azzal a céllal, hogy a humanitárius szervezet adománygyűjtésben szerzett szakmai tapasztalatainak alkalmazásával minél több nélkülöző emberhez jusson el a csomagok által kínált segítség. A kezdeményezés hiánypótló hazánkban, hiszen a gyermeket váró és kisgyermeket gondozó családok megsegítésére ezidáig nem indult hasonló, országos léptékű program, amely célzottan gyermekgondozási eszközökkel segítene az első időszakban.  A csomagoknak köszönhetően a programban résztvevő családoknak így nem kell utána járniuk és külön beszerezniük az újszülött érkezéséhez szükséges eszközöket, az ezekre szánt összeget másra fordíthatják.

A kampány keretében a MOME és a Magyar Vöröskereszt támogatói forrásai bevonásával állított össze és juttatott el 100 db, finn mintán alapuló, a MOME kutatói által fejlesztett Baba Pakkot újszülöttek családjaihoz. A csomagokat az elmúlt hónapokban Budapesten és az ország 19 megyéjében nehéz helyzetben lévő családok vehették át a Magyar Vöröskereszt területi szervezetein keresztül.

A BABA PAKK kampány első szakaszának eredményei

A két szervezet közötti hosszú távú együttműködés új célja a BABA PAKK-ot beépíteni a Magyar Vöröskereszt szociális segélyezési tevékenységei közé. A tervek szerint 2021 során újabb 250 csomagot állít össze a humanitárius szervezet, melyeket a megyei szervezeteik koordinálásával osztanak ki. Az erre vonatkozó adománygyűjtési kampány 2021 júniusában veszi kezdetét.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS / SEGÍTS TE IS!

A MOME és a Magyar Vöröskereszt közös akciójának távlati célja, hogy a következő években minél több nehéz helyzetű, nélkülöző család számára váljon elérhetővé a csomag és annak tartalma, egyszersmind felhívják a figyelmet az adományozás e kreatív formájára is. Ezért a két szervezet arra buzdítja a lakosságot, hogy aki támogatni szeretné a környezetében élő, rászoruló családokat, saját maga is elkészítheti a segítő dobozokat a www.segitopakk.mome.hu weboldalon elérhető lista alapján.

A BABA PAKKRÓL

A MOME Innovációs Központ (MOME IK) szervezeti keretei között működő Design Kompetencia Központ Szociális Design Kutatócsoportja 2020 tavaszán indította el MOME SEGÍTŐ PAKKOK című programját, melyhez a Magyar Vöröskereszt ősszel csatlakozott. A Segítő Pakkok a MOME kutatói által tervezett, digitálisan letölthető fizikai csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközöket és holmikat tartalmaznak. A doboz tartalmaként felsorolt tárgyak egy része viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható, könnyen fertőtleníthető, így a segítő dobozokat bárki összerakhatja közvetlen környezetében élők vagy akár hátrányos helyzetű csoportok számára is. A BABA PAKK a Segítő Pakkok kifejezetten az újszülöttekre fókuszáló csomagja. A pakk tartalmának listája és a hozzá kapcsolódó használati útmutató összeállítása a Magyar Vöröskereszt szakembereinek bevonásával és a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) szakmai támogatásával készült.

A MOME – Magyar Vöröskereszt együttműködés szakmai résztvevői:

MOME

  • Fehér Bori, a MOME Kreatív Fenntarthatósági HUB vezető kutatója
  • Szerencsés Rita, a MOME Innovációs Központ kutatója, HUB koordinátor
  • Csernák Janka, a MOME Innovációs Központ kutatója

MAGYAR VÖRÖSKERESZT

  • Ipolyi Dóra, a Magyar Vöröskereszt önkéntes koordinátora és lakossági forrásbővítője
  • Somody Zoltán, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője