Ünnepélyes keretek között mutatták be a Fejezetek a Magyar Vöröskereszt történetéből – A rendszerváltás évei 1987-1993 címmel megjelent kiadványt a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága Empathy Café közösségi helyiségében december 9-én. A nyilvános könyvbemutatóra a szerzőkön kívül meghívást kaptak a szervezet egykori és jelenlegi munkatársai is.

A kötet szerzői a Vöröskereszt egykori munkatársai: Jantsits Ágnes (Külügyi Osztály), Kovács András (Menekültszolgálat), Kovács Tibor (Zala megye) Légrády Eszter (Sajtószóvivő), Simon Jánosné (Szociális Osztály), Somlai Gyula (Budapest, I. kerület) és Sztuchlik Rezső (főtitkár). A kiadvány elkészítésében Polacsek Györgyi is jelentős szerepet vállalt.

A közel százoldalas könyvben személyes visszaemlékezéseket, korabeli dokumentumokat és fényképeket egyaránt meg lehet találni. Fejezeteiben éppúgy szó esik a Vöröskereszt szerepének változásairól a történelem során, mint a nemzetközi szolidaritási akciókról, a menekültgondozásról, vagy a szervezet által végzett szociális munkáról a rendszerváltás időszakában, továbbá a véradásszervezés mérföldköveiről.

Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke köszöntőjében kiemelte a múltbeli tapasztalatok ismeretének fontosságát a jelenlegi körülmények megértésében és az aktuális feladatok megtervezésében.

A résztvevők mély megrendüléssel fogadták a bejelentést, miszerint Kovács Tibor, a könyv egyik szerzője előző nap váratlanul elhunyt.

A korabeli képek és híradórészletek vetítése után Horváth Péter Zsolt főigazgató-helyettes kérdései nyomán a szerzők közt egy érdekes kerekasztal-beszélgetés bontakozott ki a könyv készítésének motivációiról, az akkori háborús és szociális válságra a szervezet által adott válaszintézkedésekről, a nemzetközi kapcsolatokról, az állammal és más szervezetekkel való együttműködésről.  Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy a Vöröskereszt a rendszerváltás során egy korszerű karitatív szervezetté alakult. A sikerben szerepet játszott, hogy munkájuk során mindig figyelembe vették a Vöröskereszt alapelveit.

Fotó: Jóri András