Magyarországról hat megyéből összesen tizenöt képzett és tapasztalt imitátor vett részt a terepgyakorlaton. A résztvevő imitátorok korábban a Magyar Vöröskereszt 40 órás baleset-szimulációs akkreditált képzését végezték el, amelyen szakemberek segítették a felkészülésüket.

Képzett imitátoraink segítségével a realisztikusan ábrázolt sérülésen kívül az áldozat viselkedését, ellátásra való reakcióját, és a baleseti helyszín valamennyi jellegzetességét egyaránt meg tudjuk mutatni. Ha egy gyakorlat során a beavatkozó megtapasztalja milyen a súlyos sérült látványa és viselkedése, akkor valós helyzetben az áldozat reakcióit megfelelően értelmezve tud hatékonyan segítséget nyújtani.

Az Osztrák Vöröskereszt részéről is részt vettek imitátorok, ugyanakkor náluk más struktúrában működik az imitátorokkal való együttműködés, például az előre megírt szerepkártyákat véletlenszerűen osztják ki az imitátorok között és külön erre szakosodott sminkesek készítik el a sérüléseket, míg a magyar imitátorok többsége maga is el tudja készíteni az állapotának megfelelő sminket. Az imitátorok a hiteles, valósághű sminkükkel, játékukkal és az ellátásra adott reakcióikkal elősegítik az elsődleges beavatkozók – tűzoltók, mentők, egészségügyi szakemberek – szakmai és pszichoszociális készségeinek fejlesztését.

A gyakorlatról további képeket az alábbi linkre kattintva tekinthettek meg!

Az IRONORE2019 elnevezésű projekt 2020 júniusáig tart és keretein belül számos rendezvény kerül megrendezésre. Novemberben Sopron ad otthont a „Hatékony válaszadás” konferenciának, ahol a veszélyhelyzeti reagálás témakörében jártas szakemberek, kutatók osztják meg tapasztalataikat.

Fotók: Jóri András