Az igluk telepítésének ötlete még tavalyelőtt merült fel a Zala Megyei Szervezet részéről. Ekkor értesültek a francia Geoffroy de Reynal energetikai mérnök és feltaláló által tervezett, különleges hőszigetelt polifoam lemezekből összeilleszthető menedékekről, melyekben akár 15 Celsius fokkal is melegebb lehet, mint a szabad ég alatt. Egyből felvették a kapcsolatot a sátrakat forgalmazó cseh céggel, az Iglou-val, és Nagykanizsa Megyei Jogú Város önkormányzatának támogatásával 10 darab hőszigetelt sátrat szereztek be. 

Az iglu könnyen összeszerelhető, könnyen tisztítható, tűzálló, vízálló, jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, valamint összehajtható – így ha nincs használatban, nem foglal sok helyet. 15 Celsius-fokkal melegebb hőmérsékletet tud biztosítani a benne fekvő ember testhője által. Polifoamból készült, és egy-, illetve kétszemélyes is rendelkezésre áll.  

Mindezek mellett, használatukkal lakóik megőrizhetik a személyes terüket, ezzel párhuzamban pedig a szálló közelsége miatt szükség esetén könnyebben kérhetnek segítséget, és a szociális szakemberek is egyszerűbben tudnak velük kapcsolatot tartani. 

A krízisidőszak minden évben sok feladatot jelent az intézmény számára. A legnehezebb dolguk ilyenkor a hajléktalan emberek meggyőzése, hogy az éjszakát a szállón töltsék. Az igluknak köszönhetően mindenkinek tudnak segíteni, aki esetleg nem akar intézmény falain belül lenni, de az intézmény területén, egy biztonságos helyen szeretné tölteni az éjszakát. 

 “A krízisidőszak minden évben sok feladatot jelent az intézmény számára, a legnehezebb dolgunk a hajléktalan emberek meggyőzése, hogy az éjszakát a szállón töltsék, most már az igluknak köszönhetően mindenkinek tudunk segíteni, aki esetleg nem akar az intézmény falain belül lenni, de a szálló területén egy biztonságos, védett helyen töltheti az éjszakát” – mondta el Nagy Bernadett, a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ vezetője. 

A helyi kezdeményezés sikeressége esetén az igluk hosszú távon akár országos kiegészítő szolgáltatásként segíthetnek a téli hónapokban tehermentesíteni a Magyar Vöröskereszt hajléktalanellátó rendszerét. 

Korábbi összefoglalónkban bővebb tájékoztatás található arról, hogy miként érdemes védekezni a hideg időben és hogyan segíthetünk hajléktalan embertársainkon. A bejegyzésben megtalálhatók ezen kívül a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatok elérhetőségei is. 

Forrás: https://bit.ly/3JLUMTv