Humanitárius munkánk során sokszor előfordul, hogy embertársaink mellett a rászoruló állatokon is segítünk. A Hontalan Állatok Világnapja alkalmából egy különleges történetet hoztunk el nektek, amely az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kitörése után esett meg. Fogadjátok szeretettel Natasha történetét!

Röviddel az eszkalálódott helyzet után, egy budapesti menekültközpontban már kialakult, átgondolt és széleskörű segítségnyújtás üzemelt. Addigra a civilek és a karitatív szervezetek a helyi erőkkel összefogtak az Ukrajna területéről érkezők segítéséért. A menekültek fogadásánál tapasztaltuk, hogy a menedékkérő átutazók több esetben a házikedvenceikkel együtt hagyták el az otthonukat. Ilyenkor természetesen a kisállatoknak is segítséget nyújtottunk.

Fotó: Szekeres Csilla

Egyik este Szekeres Csilla, a Magyar Vöröskereszt önkéntese, miközben az alvókörletet ellenőrizte, panaszos miákolásra figyelt fel. Hamar kiderült, hogy a hang gazdája egy, az utazás miatt sokkos állapotba került cica, Marquese. A gyönyörű, héthónapos bengáli macska emésztése leállt a sokk hatására, a helyszínen lévő állatorvos életveszélyesnek vélte az állapotát. Még aznap este kapott nyugtatót és gyógyszereket, hogy javuljon az állapota. Csilla és a környéken dolgozó önkéntesek és munkatársak azonnal szívükbe zárták a jó természetű, kedves jószágot.

Marquese gazdáinak azonban tovább kellett állniuk, többszöri átszállással Németországba tartottak. Végül meghozták azt a nehéz döntést, hogy az ápolásra és nyugalomra szoruló állat nélkül vágnak neki a hosszú útnak. A csarnokban dolgozók onnantól egy emberként vigyáztak a cicára, és együtt veselkedtek neki az új gazdi felkutatásának. Akadtak jelentkezők bőven, azonban macskatartók lévén sorra tapasztalták, hogy nem tudják összeszoktatni egykönnyen a cicákat. Egy ideiglenes gazdi végül felvette a kapcsolatot egy állatvédő szervezettel, hogy közösen találjanak új otthont Marquese-nek.

Ismét szép számmal írtak jelentkezők, egy értékes, ritka macskafajtáról lévén szó, ezért különösen nehéz volt a megfelelő helyet megtalálni Marquese számára. Ekkor jelezte a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének egyik logisztikai munkatársa, hogy ő örömmel befogadja a cicát. Kollégánk igazi macskás alkat lévén hamar megkedvelte a cicát, aki végül az ő személyében megtalálta az új, végleges gazdáját.

Marquese április 12-én, munkatársunk névnapján került gazdájához, aki Natasha névre keresztelve azóta is a családja részeként tekint a cicára. Natasha azóta kifejezetten nagydumás, izgága rosszcsont házicicaként él egy nyugodt, szerető családban.

Bár a tevékenységeink fő fókuszában az emberek állnak, rendszeresen ezekről is számolunk be, tudjatok róla: ha tudunk, mindenkinek segítünk!