A Magyar Vöröskereszt országosan több szociális és gyermekvédelmi intézményt üzemeltet. Alábbi összefoglalónkban egybegyűjtöttük azokat a legfontosabb intézkedéseket, melyek egy esetleges járványhelyzet kialakulása után is szavatolják a szolgáltatások és intézmények zavartalan működését, lakóinak és dolgozóinak biztonságát.

  1. A Magyar Vöröskereszt tájékoztató anyagokat ad ki a koronavírusról a szociális ellátásban részesülők számára. Ezeket az anyagokat az intézményekben jól látható helyekre függesztik ki, továbbá szóróanyag formájában is terjesztésre kerülnek.
  2. Az intézményekben tartózkodók kötelezve vannak a személyi higiéniájuk betartására, (ideértve a rendszeres melegvizes, fertőtlenítő szappanos kézmosást, valamint az egyszer használatos papírtörlők használatát) melyhez az intézmények biztosítják a szükséges eszközöket. A közös, rendszeresen használt használati tárgyak rendszeresen fertőtlenítésre kerülnek.
  3. Az intézmények a felkészülési protokollnak megfelelően az átlagosnál nagyobb mennyiségben szereznek be fertőtlenítő szereket, valamint tartós élelmiszerekkel és ételkonzervekkel töltik fel az élelmiszerkonyháik alapanyagkészleteit.
  4. A Magyar Vöröskereszt szociális intézményei lehetőség szerint digitális érintésmentes lázmérőket alkalmaznak az intézményekbe való beléptetéskor.
  5. Az intézmények területén belül olyan helyiséget vagy helyiségeket alakítanak ki, melyek alkalmasak lehetnek egy esetleges karantén elrendelésekor a személyi fertőtlenítés elvégzésére, ahol biztosított a fertőtlenítőszer, a ruhapótlás a veszélyes anyagok tárolása az elszállításig.
  6. Az intézményeik dolgozói és ellátottjai fokozott felelősséget tanúsítanak egymás iránt, a helyzetre való tekintettel.
  7. Mivel a hajléktalanellátó intézmények ellátási kötelezettsége (főként az éjjeli menedékhellyel rendelkezők) Magyarország egész területére kiterjed, ezért az ellátottakat arra kérik munkatársaink, hogy ne utazzanak egyik városból (intézményből) a másikba az esetlegesen meglévő fertőzés terjesztésének megakadályozása érdekében.
  8. Az intézményekben dolgozó munkatársak szintén fokozott körültekintéssel, felelősségük tudatában tervezik és szervezik utazásaikat.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei mindent megtesznek azért, hogy szociális intézményeink a koronavírus hazai megjelenése ellenére is zavartalanul tudjanak segíteni mindazoknak, akiknek szükségük van rá!

A Családok Átmeneti Otthonaiban élők és a Hajléktalanok Átmeneti szállásán lakókra vonatkozóan látogatási tilalmat és intézmény elhagyási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos. Ez utóbbi alól kivétel, ha valaki munkavégzés, egészségügyi vizsgálat vagy egyéb különösen méltányolható okból kívánja elhagyni az intézményt.

A szociális ellátást érintő óvintézkedések mellett további információ olvasható a koronavírus kapcsán a véradásokra és a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamokra vonatkozó rendkívüli intézkedésekről, valamint az összefogást segítő aktuális adománygyűjtésről.

Fotó: Neményi Márton / Magyar Vöröskereszt