Ahol szükséges és lehetséges, időszakos férőhelyeket alakítottunk ki, a fővárosban három nappali melegedőt éjszakára is megnyitottunk. A vöröskeresztes népkonyhákon naponta több száz ember kap meleg ételt. Az ország több pontján teajáratot és utcai gondozószolgálatot működtetünk, amely élelmiszert, ruhát, takarót, vény nélkül kapható gyógyszert, kötszert és kihűlés elleni fóliát ad a hajlék nélkül élőknek.

A következő napokban tartósan mínusz 15 Celsius-fok körül alakul az éjszakai hőmérséklet és napközben is fagy várható, ezért a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében a Magyar Vöröskereszt arra kéri, hogy aki felszerelés, meleg ruha nélküli, segítséget kérő emberrel találkozik a közterületeken, hívja a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot – Budapesten a 061 338 4186 számon – vagy a 112-es segélyhívót. A vidéki diszpécserközpontok elérhetőségei a http://www.diszpecserportal.hu/ címen találhatók.

Nemcsak az utcán, hanem a fűtetlen lakásokban élők is veszélyben lehetnek. Bajt jelezhet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve maradt a villany, vagy nem látni a megszokott időben a szomszédot. Figyeljünk egymásra!

További jó tanácsok és hasznos információk a „Felkészülten a téli időjárásra” című cikkünkben olvasható.

Szívesen segítenél? Támogasd a téli krízis időszakban végzett szociális munkánkat a 1359-es adományvonalunk felhívásával vagy online adományoddal.