A humanitárius szervezet jelenleg 14 országban, 153 Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold munkatárssal dolgozik az érintett területeken.

“A Vöröskereszt és Vörösfélhold elkötelezett abban, hogy messzemenőkig segítse a járvánnyal érintett, és a veszélyeztetett országokat. Önkénteseink munkája kritikus fontosságú a járvány megfékezésében, a közösségekben való jelenlétük, egyedülálló hozzáférésük, kulturális ismereteik, és a szokások megváltoztatása érdekében folytatott társadalmi mozgósításban betöltött egyedülálló kapacitásuk révén ” – mondta Elhadj As Sy, az IFRC főtitkára

  • 42 fő nemzetközi segélyszemélyzetet telepítettek a területre (víz-, és szennyvízkezelési szakértők, logisztikai támogatás, műveleti koordinátorok, telekommunikáció és pszicho-szociális támogatás terén).
  • Közösségek célzott elkötelezése, az érintett lakosság tájékoztatása: A vöröskeresztes önkéntesek ajtótól ajtóig történő felvilágosító kampányt folytatnak, meggyőzik az időseket, közösségi és vallási vezetőket hogy szóljanak az emberekhez és családokhoz és tegyenek meg mindent a megbélyegzés, a szóbeszédek és a betegséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatása, a halottak biztonságos és méltóságteljes eltemetése érdekében, és hangsúlyozzák a korai kezelés fontosságát. A stratégia különböző kommunikációs csatornákon történő ismeretterjesztést is magában foglal, tájékoztató SMS-eket, a közösségek személyes látogatását és felvilágosítását, stb.
  • A Vöröskereszt Ebola kezelő központot nyitott Kenemában, Sierra Leone-ben.