A Magyar Vöröskereszt előzetes várakozását jócskán felülmúlva a 2023. év végéig több mint 1.235 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól, és juttatott el rászorulók számára. 2024. első félévében 411,6 tonna megmaradt élelmiszert vett át mentésre. A feladat végrehajtásának érdekében 104 munkatárs 115 üzlettel tart kapcsolatot.

Az élelmiszerek kiosztásával országszerte segítjük a nehéz helyzetben lévő embertársainkat. Az év első felében 516.595 esetben adtunk át élelmiszert rászorulók számára” – hangsúlyozza Balázs Vivien, a Magyar Vöröskereszt élelmiszermentési és segélyezési vezetője. – „Összesen 156 településen 203 partnerrel, főként önkormányzati és civil szervezetekkel működünk együtt. Mellettük alapszervezeteink több mint 500 aktív önkéntese segít az élelmiszeradományok átvételében, szállításában, szortírozásában és átadásban vagy adminisztrálásban.

Az idei év első felének mérlege

A Magyar Vöröskereszt 2022 óta kiemelt szerepet vállal mind kiskereskedelmi élelmiszerláncok, mind helyi üzletek élelmiszerfeleslegének mentése terén országszerte. A megtermelt, illetve forgalmazásra szánt, de nem értékesített élelmiszereket a humanitárius szervezet átveszi az üzletektől, ezt követően a rászorulók között díjmentesen elosztja. Így amellett, hogy a feleslegessé vált élelmiszereket megmenti a kidobástól, segíteni tudja az anyagi nehézségekkel küzdőket abban, hogy ételhez jussanak.

Idén a szervezet eddig 190,4 tonna pékárut, 150,2 tonna zöldséget és gyümölcsöt, valamint 71 tonna egyéb élelmiszert juttatott el nehéz helyzetben lévő, szociálisan rászorulókhoz: idősekhez, többgyermekes családokhoz, valamint a Magyar Vöröskereszt által fenntartott szociális intézmények lakóihoz és a szervezetet időszakosan felkereső ügyfeleihez.

Az élelmiszerpazarlás nagyságrendjéről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül oldalán megjelent friss elemzés szerint átlagosan 61,96 kilogramm élelmiszerhulladékot termelünk évente. Ez össztársadalmi szinten évente 594.000 tonna felesleget jelent. Az élelmiszerpazarlás továbbra is elsősorban készételek, pékáruk, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint tejtermékek esetében merül fel. A lejárati időről való megfeledkezésen túl gyakori ok, hogy többet vásárolunk, illetve főzünk, mint amit el tudunk fogyasztani.

Tudod, mi mindenre érdemes figyelned?
Kattints ide, ahol minden tudnivalót összegyűjtöttünk számodra!