A boltokban kapható élelmiszereken kötelező feltüntetni adott termék minőségének lejárati határidejét. Azonban ez az időpont nem azonos a termék fogyaszthatósági határidejének lejáratával: egészséges és biztonsággal fogyasztható maradhat még akár egy évig is – természetesen attól függően, hogy milyen körülmények között tárolt ételről van szó. A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között szerepel az élelmiszermentés, amelynek keretében a kereskedelmi forgalomban már nem eladható, de fogyasztásra alkalmas élelmiszerek rászorulók részére történő kiosztását szervezi meg. Ebben szakmai partnere a Nébih Maradék nélkül kezdeményezése.

Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy annak ellenére, hogy valamilyen tartós élelmiszer minőségmegőrzési határideje lejárt, még biztonsággal fogyasztható maradt. Ennek megvannak a speciális feltételei, illetve termékkategóriákként eltér, mely meddig fogyasztható.

Mi meddig fogyasztható?

A minőségmegőrzési határidő után még két hónappal fogyaszthatók az olajok és zsírok, a tejpor és a sós ropogtatnivalók. A határidő lejárta után három hónapig biztonsággal ehetünk mirelit ételeket, müzlit, gabonapelyhet, aszalványokat, kekszet, cukorkát és csokoládét. A lejárat után akár fél évünk is lehet elfogyasztani különféle üdítőket és szörpöket. Kilenc hónap áll a rendelkezésünkre, hogy biztonsággal hasznosítsuk a háztartásunkban megtalálható gabonaféléket (például liszt, búza, kukoricadara), UHT tejet és tejszínt, fűszereket, rizst, száraz hüvelyeseket, különféle szószokat – úgymint ketchupot, mustárt, majonézt –, sót, cukrot és édesítőket, száraz tésztát és instant termékeket, például kakaó italport vagy pudingport. Egy egész évünk lehet elfogyasztani a minőségmegőrzési határidő után a konzervételeket, ásványvizet, mézet, lekvárt, kávét, teát és a sütéshez használt kakaóport.

Mindehhez azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ajánlását kell szem előtt tartanunk: egy sor kritériumnak meg kell felelnie a hosszasan tárolt élelmiszernek, hogy az biztonsággal fogyasztható maradjon. Ügyelnünk kell arra, hogy adott élelmiszer csomagolása ne legyen sérült, illetve meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a csomagoláson nem található szennyeződés. Fontos, hogy eredeti állapotában, lezárt csomagolásában, valamint a gyártói ajánlásoknak megfelelő körülmények között tároljuk az ételt, ügyelve például az ideális tárolási hőmérsékletre.

Emellett természetesen nem lehet eltekinteni a termék alapos szemrevételezésétől fogyasztás előtt: kibontás után vizsgáljuk meg, az étel jellegében történt-e változás, tapasztalunk-e furcsa szagot, színt, állagot vagy ízt. Ha nem, bátran fogyaszthatjuk! Külön ügyeljünk arra, hogy az adott élelmiszer nem csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális termék, esetleg anyatej-helyettesítő tápszer, ezeknél egyáltalán nem ajánlott a lejárat utáni felhasználás.

Élelmiszermentés, mint a fenntarthatóság és társadalmi szolidaritás egyik megoldása

A Magyar Vöröskereszt élelmiszermentési aktivitásai során két fő tevékenységet végez. A szerződött partner-élelmiszerláncok napi friss áruit átveszi és eljuttatja rászorulók részére, valamint nagykereskedők kereskedelmi forgalomba már nem hozható, de fogyasztásra alkalmas élelmiszerét segít eljuttatni a nélkülözők számára. Ezen tevékenységek során a humanitárius szervezet egyik legfontosabb szempontja, hogy az élelmiszercsomagok átvevői egészségére is ügyeljen. „Minden alkalommal, amikor élelmiszerosztásra kerül sor, elsődleges szempont, hogy biztonsággal fogyasztható ételeket adjunk át” – hangsúlyozza Balázs Vivien, a Magyar Vöröskereszt élelmiszermentésért felelős szakmai vezetője. – „Emellett törekszünk arra, hogy ha módunkban áll, magas tápanyagtartalmú ételeket juttassunk el a rászorulók számára, amelyek az egészségük megóvását segíthetik. Külön örülünk annak, amikor speciális étrendbe illeszthető élelmiszereket tudunk biztosítani az ezt igénylő ügyfeleink számára.

Töltsd le a tájékoztató plakátunkat ide kattintva, hogy tudd, mit meddig fogyaszthatsz!