A Magyar Vöröskereszt a krízis kialakulásának első napjaiban az alapvető életfeltételek biztosítása érdekében az NSZK nagykövetség és konzulátus környékén táborozó mintegy 180 embernek osztott élelmiszert, gyorssegély formájában.  Később a csillebérci, zánkai, leányfalui, balatonszéplaki és balatonföldvári táborokban biztosított elhelyezést és teljes ellátást több mint 5000 embernek az NSZK Vöröskereszttel együttműködésben. A kialakult helyzetre adott reakció jól tükrözi azt az erőt, mely a Vöröskereszt nemzetközi humanitárius segítő hálózatában rejlik. Ez a segítség ma is elérhető a rászoruló emberek számára.

MTI közlemény – 1989. szeptember 11.

A Magyar Vöröskereszt által 1989. szeptember 11-én kiadott MTI Közlemény kiemeli, hogy az ellátás az érintettek érdekében, esetenként az ő kérésüknek megfelelően került megszervezésre a Nemzetközi Vöröskereszt elvárásainak és alapelveinek megfelelően. A szolgálatot a Vöröskereszt részéről zömmel önkéntesek végezték, akik akkor nem rendelkeztek hasonló helyzetben szerzett tapasztalatokkal, ám így is helytálltak és sikerült eleget tenniük humanitárius küldetésüknek.

Kovács András “Volt egyszer egy Csillebérc” címmel tartott előadást

2019 szeptember 17-én a Magyar Vöröskereszt az események 30. évfordulója alkalmából vendégül látta azokat a munkatársakat és önkénteseket, akik részt vettek az 1989-es eseményekben. A találkozón felelevenítettük a  történéseket, korhű dokumentumok és fényképek segítségével emlékeztünk meg szervezetünk egyik nagyon fontos, meghatározó szerepvállalásáról.

Az eseményen jelen volt Ignac Moser, a Német Vöröskereszt egykori magyarországi vezetője is.