A Magyar Vöröskereszt a Dán Vöröskereszt támogatásával megvalósuló Remény Program keretében összesen másfél millió forint összértékben vásárolt szemüveget a humanitárius szervezet Családok Átmeneti Otthonainak lakói számára. Az akció különlegessége, hogy az Ofotért a vásárlás összegét megduplázva, további másfél millió forint értékben, adományban biztosít szemüvegeket a szervezet szociális munkásainak. A programnak köszönhetően így az otthonokban élő összes gyermek és édesanya kap szemüveget, akinek szüksége volt rá. A családoknak igazán nagy segítséget jelentett a támogatás, hiszen többségük eddig nem engedhette meg magának, hogy szemüveget vásároljon.

„Az éleslátás nem csak vizuális élmény minőségét meghatározó tényező. Olyan életminőséget befolyásoló szükséglet, amely alapvető emberi jog, nem lehet luxus kérdése. Az Ofotért számára nagyon fontos, hogy a tökéletes látás mindenki számára elérhető legyen. Nagy öröm volt számunka, hogy csatlakozhattunk a Magyar Vöröskereszt „Remény program”-jához, amely az anyák átmeneti otthonában élő szülők és gyermekeik számára nyújt támogatást. A Program keretében az Ofotért üzleteiben 49 átmeneti otthonban élő lakót és 55 vöröskeresztes dolgozót fogadtunk. Számukra ingyenes látásvizsgálatot biztosítottunk, és 2.804.380 Ft értékben készítettünk látásuknak megfelelő szemüveget. Ebből az összegből az Ofotért 1.402.190 Ft értékű adományt nyújtott a Magyar Vöröskereszt számára.” – mondta Hámori Katalin, az Ofotért üzletág igazgatója.

A Remény Program a Dán Vöröskereszttel együttműködve, a Velux Alapítvány támogatásával 2011. és 2014. között valósult meg, hogy a Magyar Vöröskereszt által fenntartott családok átmeneti otthonaiban élő és nyári táborok foglalkozásain részt vevő hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi reintegrációját elősegítse.

A Magyar Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthonairól

A Magyar Vöröskereszt 1991-ben nyitotta meg a családok részére az első otthon kapuját, majd 1992-ben és 1993-ban a következőket. A „Családok Átmeneti Otthonai”, olyan átmeneti szállások, amelyek nehéz helyzetbe került családokat fogad be, leginkább egyedülálló anyákat és gyermekeiket. A családok maguk kérik az elhelyezésüket, melynek számos oka lehet, így például bántalmazó előli menekülés, tartozás miatti kiköltöztetés, albérleti díj fizetésének képtelensége. Az otthonban a családok maximum egy évig tartózkodhatnak, mely indokoltság esetén 6 hónappal meghosszabbítható.

A Magyar Vöröskereszt jelenleg 10 Családok Átmeneti Otthonát működtet Magyarországon, 8 településen.

A családok átmeneti otthonában nyújtott szolgáltatások célja, hogy szükségletei szerint segítse a családot a gyermeknevelésben, biztosítsa a gyermekek fejlődését, megelőzze, illetve megszüntesse a gyermekek veszélyeztetettségét, és tegye lehetővé a család együtt maradását. Az otthonok ezt a feladatukat a gyermekek érdekeinek figyelembe vételével, a szülőkkel együttműködve látják el. Az együttműködés formája az intézményvezető, a családgondozó és a szülő(k) megállapodása. Ezek a megállapodások képezik a gondozási folyamat alapját.