A vér egyetemes szükséglet, ugyanakkor a világ számos pontján nem biztosított a hozzáférés azok számára, akiknek szüksége lenne rá. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű, biztonságos vér álljon rendelkezésre, világszerte folyamatosan szükség van az önkéntes véradók önzetlen segítségére, hiszen a vér csak véradással pótolható. A COVID-19 pandémia kezdete óta a véradók a veszélyhelyzeti korlátozások alatt számos országban, így Magyarországon is hozzájárultak a vérkészlet megfelelő szinten tartásához. Ez a rendkívüli helytállás a világjárvány idején rávilágított arra, hogy az elhivatott, önkéntes véradók kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészségügy támogatásában, a hétköznapokban és vészhelyzetekben egyaránt. Az idei év központi üzenete a köszönet, köszönet a véradóknak, akik reményt nyújtanak a rászorulóknak és hozzájárulnak a világ működéséhez azáltal, hogy másokon önzetlenül segítenek.

Prof. Dr. Kásler Miklós ünnepi köszöntője

A Magyar Vöröskereszt, az országos vérkészletért felelős Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) véradás-szervezési szakmai partnereként, az OVSz-szel együttműködve az elmúlt évben azon dolgozott, hogy a véradás lehetősége az OVSz által biztosított biztonságos keretek között minél több ember számára elérhető legyen. A humanitárius szervezet arra ösztönöz mindenkit, hogy az előttünk álló hónapokban is menjen el vért adni, hiszen nyáron rendszerint csökken a véradók aktivitása.

Június 14-én a hagyományteremtő jelleggel folytattuk a tavaly indult „Véradók fája” kezdeményezést és idén Esztergomban ültettünk el egy különleges, vöröslevelű Oszlopos Vérjuhart (Acer platanoides ‘Crimson Sentry’), jelképezve a véradást, valamint az önkéntes véradók önzetlenségét. Az esztergomi faültetésen részt vett Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki ünnepi köszöntőjében is felhívta a figyelmet a véradás fontosságára. A jeles nap alkalmából beszédet mondott továbbá Hernádi Ádám, Esztergom város polgármestere, Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke és Bayerné Dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója is. A jelenlévők a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének munkatársaival közösen a vároldalon ültették el a 2021-es Véradók fáját.

A rendezvény zárásaként, az esemény helyszínétől nem messze lehetőség nyílt vért adni az Országos Vérellátó Szolgálat új véradóbuszában is.

A helyszínen a véradóbusz is megjelent

A Világnaphoz kapcsolódóan 20 napos véradó kampányt indítottunk a Hotel Hero és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével összefogásban. Június 10-30. között országszerte 15 szálloda nyitja meg kapuit a véradók számára és üzemel majd különleges véradóhelyszínként. A pontos helyszínek az alábbi oldalon érhetőek el: http://hotelhero.hu/orszagos-verado-het/

Vért bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. (Első véradók esetén a felső korhatár 60 év.) A véradó helyszínek és időpontok, valamint a véradással kapcsolatos összes információ megtalálható a www.ovsz.hu és www.voroskereszt.hu/veradas oldalakon.

Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt