SAJTÓKÖZLEMÉNY
2023. május 22., hétfő

A Magyar Vöröskereszt májusi programsorozata keretében kitüntette a nevében tevékenykedő, kiemelkedő teljesítményű önkénteseket, támogatókat, valamint elismerte a humanitárius települések erőfeszítéseit. Összesen több száz elismerést adott át a legnagyobb humanitárius szervezet. Május 19-20-án, egy kétnapos rendezvénysorozat során összesen 77 fő és 16 település számára osztotta ki elismeréseit.

A Magyar Vöröskereszt május 19-én, Bikalon szervezte a Vöröskereszt és Vörösfélhold világnapi ünnepségét, ahol sor került az önkéntesek és támogatók díjainak átadására. Az rendezvény keretében a részvevők felidézték a szervezet történelmi múltját: „Ez a nap alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk Henry Dunant-ról, a Vöröskereszt Mozgalom alapítójáról, valamint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság megalakulásának 160. évfordulójáról. Ezen a napon egy kis időre megállunk, és számba vesszük, hogy mi mindennel foglalkozunk. Ott vagyunk kórházakban, iskolákban, közösségi központokban és gyűjtéseken, alkalmanként az emberek otthonában. Azon dolgozunk, hogy pozitív hatással legyünk mások életére, esetenként életmentő segítséget nyújtva” – mondta köszöntőjében Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt rendezvényének moderátora.

Az ünnepség során kiosztották „Az Év Támogatója” címet, amit olyan magánszemélyek és szervezetek kapnak, akik az elmúlt években rendszeres adományaikkal élenjártak a humanitárius tevékenység támogatásában. „Az Év Média Támogatója” cím átadására is sor került, amelyet olyan médiumok kaptak, amik kiemelkedő nyilvánosságot biztosítanak a Magyar Vöröskereszt tevékenysége számára. Az „Év Önkéntese Elismerő Oklevelet” azok a személyek kaphatták meg, akik a választott testületekben, illetve a Magyar Vöröskereszt különböző munkaterületein az adott évben kiemelkedő önkéntes tevékenységet végeztek.

A rendezvénysorozat második napján, Komlón adták át a Humanitárius Település Címet, amelyet Csaba Ferenc, Nagyesztergár akkori polgármesterének javaslatára alapított a Magyar Vöröskereszt 2007-ben. Azóta már hatvan település nyerte el ezt a kitüntetést. Olyan önkormányzatok kaphatják meg a díjat, amelyek aktívan dolgoznak a Magyar Vöröskereszt céljainak megvalósításán, továbbá méltó módon képviselik a szervezet eszmeiségét és alapelveit.

Az idei év díjazottjai:

  • Harmadik alkalommal nyerték el a címet: Biatorbágy* és Komló városa
  • Második alkalommal nyerték el a címet: Szigetvár, Gerendás, Gönyű, Komárom, Szigetszentmiklós, Karmacs, Zalavár
  • Első alkalommal nyerték el a címet: Békés, Budapest V. kerület Önkormányzata, Börcs, Dunaharaszti, Csabrendek, Nagyesztergár, Zalahaláp

A Humanitárius Település Címet bármely település megpályázhatja, amelynek lakossága aktívan részt vesz a Vöröskereszt munkájában, lakói rendszeres véradók, alap- és ifjúsági szervezetet is működtet, továbbá intézményei rendelkeznek elsősegélynyújtó felelőssel. A cím odaítélése egy évre szól, amit évente lehet meghosszabbítani.

*PONTOSÍTÁS: Biatorbágy öt éve – 2018-ban – nyerte el 3. alkalommal a Humanitárius Település Címét, melyet az eltelt időszakot bemutató pályázatával 2023-ban eredményesen megvédett.