Tizenhatodik alkalommal hirdeti meg Humanitárius Település Cím pályázatát a Magyar Vöröskereszt. A szervezet 2023. március 31-ig várja a hazai települések önkormányzatainak pályázati anyagát. A sikeresen pályázók a következő egy évben viselhetik a Humanitárius Település címet. A minősítés igazolja, hogy adott önkormányzat a Magyar Vöröskereszttel együttműködve támogatja és elősegíti a humanitárius szervezet eszmeiségét, munkáját.

A Magyar Vöröskereszt 1881-es megalakulása óta legfőbb értékei közé tartoznak az emberek, a partnerség és a minőség. Az ezeket az értékeket máig szem előtt tartó szervezet 2007-ben, Csaba Ferenc nagyesztergári polgármester javaslatára alapította meg a Humanitárius Település címet. A cím létrehozásának és évenkénti átadásának célja a Vöröskereszt eszmeiségét, alapelveit tiszteltben tartó, céljai megvalósításában aktívan résztvevő közösségek, önkormányzatok elismerése.

Március végéig pályázhatnak a magyar önkormányzatok

A cím elnyerését megpályázhatja minden település – falu, község, város vagy városrész, kerület vagy kerületrész – önkormányzata március 31-ig, online vagy postai úton. A kiíró leginkább azt vizsgálja a pályázati anyagban, hogy a közösség mennyire aktívan vesz részt a Magyar Vöröskereszt és Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tevékenységében – különös tekintettel az önkéntes munkára, a véradásra és elsősegélynyújtásra. A részletes pályázati felhívás ide kattintva olvasható.

A sikeresen pályázó önkormányzatok májusban, a Humanitárius Települések Országos Találkozója rendezvényen vehetik át a Humanitárius Település címmel járó oklevelet.

Akár örökre is elnyerhető a Magyar Vöröskereszt által adott cím

A Humanitárius Település címmel együtt a Magyar Vöröskereszt elismeri, hogy a település kiáll a szervezet alapértékei mellett. Azon település, amely egymást követő két évben veheti át a minősítést, jogosultságot nyer egy márványtábla kitételére. A címet harmadik alkalommal is elnyerő települések elhelyezhetik a határukon található üdvözlő táblájukon a Humanitárius Település jelzést. Ezt követően ötévente szükséges újabb pályázatok útján megerősíteni a Humanitárius Település címet. Azon települések, amelyek huszonhárom éven keresztül sikeresen pályáztak, a Humanitárius Település cím örökös viselésére jogosultak.

Ez idáig 53 település nyerte el a Humanitárius Település címet, köztük Dunakiliti, Ikervár, Kocsord, Nagypirit, Nemesgulács, Szajol, Telekgerendás és Vasegerszeg már öt alkalommal.