A Magyar Vöröskereszt az elejétől fogva bekapcsolódott a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Mentőszolgálat nagyszabású programjába, amelynek keretében az elmúlt napokban összesen hat helyszínen végeztek lakossági koronavírus szűrést. Az erre a célra létrehozott különleges szűrőpontok a Fővárosban négy helyen (Óbuda – Pók utca, Csepel, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I. terminál parkolója és a Hungexpo) valamint Cegléden (Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet) és Vácott ( József Attila sétány vége, tanpálya) várták a háziorvosi irányításra érkező pácienseket. A vöröskeresztes önkéntesek a hatóságokat támogatva előzetes felkészítés után a mintavételezésben vettek részt, és a járványügyi előírások, valamint védőöltözet alkalmazása mellett a COVID gyorstesztek felvételében és adminisztrációjában segítettek.

Az önkéntesek a szűrpontokra irányított páciensek koronavírus tesztjét készítették el.

Csütörtöktől-vasárnapig összesen több mint 60 önkéntes teljesített szolgálatot 7-8 órás műszakokban a szűrőpontokon. Komárom-Esztergom megyében a helyi önkéntesek mobil mintavételi egységekkel segítik a tesztelést, ezzel a lakcímükre kiszállva több pácienst érnek el, lényegesen gyorsabban.   A hétvégi sikeres akció után, önkénteseink segítségével folytatjuk tevékenységeinket a COVID szűréseken, melyekre folyamatosan várjuk további önkéntesek jelentkezését.

A hétvége folyamán több mint 60 önkéntes dolgozott fáradhatatlanul az előírásoknak megfelelő védőfelszerelésben.

Nem ez az egyetlen terület, ahol a Magyar Vöröskereszt az Országos Mentőszolgálatot segíti. A tavaszi sikeres együttműködést folytatva, október 1-tól ismét vöröskeresztes önkéntesek támogatják az Országos Mentőszolgálat Központi Irányító csoportját annak a diszpécserszolgálatnak a folytatásával, melynek keretében többek között a PCR tesztelések időpontjait egyeztetik telefonon a betegekkel. Honlapunkon folyamatosan zajlik az önkéntesek toborzása a feladatra.

Nagyon hálásak vagyunk mindazoknak, akik eddig jelentkeztek felhívásainkra, és szabadidejüket háttérbe helyezve önkéntesként segítették a koronavírus-járvány elleni harcot.
A Magyar Vöröskereszt ez úton mond köszönetet azért az emberfeletti teljesítményért és helytállásért amit az önkéntesek nap mint nap mint tanusítanak, és rendíthetetlenül segítik embertársaikat.
Ti vagytok a mi hőseink!

Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt