A fesztiválozók három különböző nyelven is megismerkedhettek a Vöröskereszt alapelveivel. A korábbi évekhez hasonlóan idén sem hiányozhatott a programból az újraélesztési bemutató és gyakorlási lehetőség az ún. AMBU babán. Az új, képregényszerű elsősegélynyújtó ninja teszt (angolul és magyarul egyaránt laminált, környezetbarát módon), valamint a csapatépítő óriásjátékok (óriás vörös fakereszt, gólyaláb) pedig lehetőséget nyújtottak arra, hogy a résztvevők egymással együttműködve is játszhassanak. Ezeket az elemeket a szitizenek minden délután „First Aid Ninja” néven futó tevékenység részeként próbálhatták ki.

További látványosság volt minden második napon a „Be a Superhuman” programelem, amikor az egyik vöröskeresztes önkéntes álarcot és köpenyt ragadott, majd kitűzőkkel, valamint előre legyártott papír maszkokkal felvértezve járta a Sziget Fesztivál területét.

A Rendőr-főkapitányságtól kapott szimulációs szemüvegekkel az érdeklődők kipróbálhatták, hogyan boldogulnak koordinációjukkal alkohol vagy kábítószer hatása alatt, az elhívatott szuperhős jelöltek, pedig akár saját szuperhősmaszkjukat is elkészíthették a sátor árnyékában. A látogatók a fesztivál utolsó két napján „Disaster Moments” címmel játékos kvízt tölthettek ki, mellyel tesztelhették, hogy mennyire ismerik a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkáját.

A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei szervezete természetesen idén is számos ajándékkal készült a fesztiválozók számára. A játékok résztvevői trendi feliratos kitűzőkkel, emblémázott sebtapaszokkal lehettek gazdagabbak, valamint az igazán jól teljesítők hazavihettek egy-egy dobozt a Magyar Vöröskereszt sajátmárkás kávédrazséjából is. A programok népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint 1500 főnél is többen voltak a Vöröskereszt sátor vendégei.

A Pest megyei szervezők végig szem előtt tartották, hogy a programokban segítő önkénteseik idegennyelvtudás és elsősegélynyújtó ismeretek birtokában legyenek, így végül egy 13 önkéntesből és 6 munkatársból összeálló csapat képezte a hősöket a nyolc napos fesztiválon.

A “The Superhuman Project” programról további képeket tekinthettek meg a weboldalunkon.

Fotók: Lovászi Anett / Magyar Vöröskereszt