2013 Dunai Árvíz

A Dunai Árvízhez kapcsolódóan az ország 8 megyéjének 52 településén mintegy 3700 önkéntessel és 600 munkatárssal vettünk részt a védekezési munkálatokban. A homokzsákok töltése mellett önkénteseink és munkatársaink részt vettek az érintettek kitelepítésében és szállításában, befogadóhelyek üzemeltetésében, a lakosság és a védekezésben résztvevők ellátásában valamint elsősegélynyújtással és pszichoszociális támogatással segítették az érintetteket.

Szervezetek közötti együttműködés

A Magyar Vöröskereszt az árvíz alatt a védelmi igazgatás rendszerével összhangban, az érintett szervezetekkel folyamatosan koordinálva látta el tevékenységeit. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Rendőrség valamint a védelmi bizottságok folyamatosan jelezték, hol és milyen jellegű szükséglet mutatkozik humanitárius közreműködésre. A szervezetek közötti együttműködés különleges példája a június 9-i közös művelet, amely során a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelzése alapján, a Budapesti Rendőrfőkapitányság biztosítása mellett munkatársaink részt vettek a társszervünk szociális otthonának lakóit külső helyszínre szállítottuk. Az árvíz utáni helyreállítást a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsban egyeztetve, a helyi önkormányzatok és lakossági csoportok közreműködésével végeztük.

Ingatlanok helyreállítása

A Magyar Vöröskereszt a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács tagjaként 60 árvízkárosult ingatlan helyreállításához járult hozzá Győr-Moson-Sopron, Komárom és Pest megyékben, valamint Budapest Fővárosban. A jellemző károk felázással és az alapzat károsodásával voltak kapcsolatosak, kis számban ingóságok pótlásághoz és helyreállításához is hozzájárultunk, főleg műszaki cikkek és bútorok tekintetében.

Segélyezés

A károsultak megélhetési körülményeinek helyreállításához élelmiszer segélyek mellett természetbeni adományként érkezett tisztító és tisztálkodó-szerekkel járultunk hozzá. A segélyezés három hullámban, közvetlenül a katasztrófát követően, az őszi, valamint a téli időszakban valósult meg.

Vetőmag-program

A konyhakertekben bekövetkezett károk helyreállításához 200 csomag tavaszi vetésű mag-válogatást osztottunk szét az azt igénylő károsult lakosok és telek-tulajdonosok között.

Táboroztatás

Az árvíz levonulása után tartott 1 hetes táborban 37 gyermek táboroztatását valósítottuk meg árvízkárosult családok gyermekeinek részvételével.
A 2014-es évben tartott Katasztrófavédelmi Ifjúsági Táborunkban az árvíz által érintett településen élő 18-24 év közötti fiatalok számára biztosítottunk lehetőséget ismereteik fejlesztésére.

Közösségeket segítő programok

Lakossági fórumaikon 1023 résztvevő ismerte meg a védelmi igazgatás rendszere és az katasztrófák során követendő magatartás-formák mellett a Magyar Vöröskereszt szerepét. A lakossági fórumok mellett tájékoztató kiadványok is terítésre kerültek az érintett településeken, amelyek kicsik és nagyok számára közérthető információkat tartalmaznak.

Elsősegélynyújtó és pszichoszociális segítségnyújtó képzéseinken 355 és 382 fő vett részt. A képzéseket sikeresen elvégző lakosok a jövőben hatékonyabban tudnak segítséget nyújtani saját családjuk és lakóközösségük számára, és megismerték a laikusok által alkalmazható krízis-kezelési módszereket.

Az önkéntes megbecsülés részeként megyei szervezeteinken keresztül köszönő okleveleket és pólókat adományoztunk az árvíz során szervezetünkön keresztül segítő magánszemélyeknek.