Szeptember második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja, idén ez szeptember 12. A világnapot tizenhat európai ország Vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére ünnepeljük ezen a napon.

A cél az elsősegélynyújtás minél szélesebb körű ismerete a laikusok körében, mert az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozások sok esetben életeket menthetnek.

A Magyar Vöröskereszt, az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány és a Magyar Oxyologiai Társaság egy baleset-szimulációs preformansszal kívánja felhívni ezen alkalomból a társadalom figyelmét a téma jelentőségére. Szeptember 11-én 16 órától az Alternatív Közgazdasági Gimnázium és a Magyar Vöröskereszt élethűen sminkelt imitátorait a Semmelweis Egyetem főiskolai hallgatói látják el. A tervek szerint a 200, élethűen sminkelt imitátort közel 50 segélynyújtó részesíti majd szakszerű ellátásban.

A hatékony elsősegélynyújtás életet menthet, ennek ellenére a hazai lakosság kis hányada járatos csak az életmentő beavatkozások terén.

Az esetek nagy részében – pl. hirtelen szívhalál, eszméletlenség, súlyos sérülés esetén – az első percekben végzett beavatkozásoknak jelentős, akár életmentő szerepe van. A mentőellátás sikerességét alapvetően befolyásolja, hogy történt-e elsősegélynyújtói beavatkozás.

A rendezvény célja annak hangsúlyozása és bemutatása, hogy az elsősegélynyújtás fontos lépéseinek elsajátítása nagyon egyszerű, akár egy alsó tagozatos is képes lehet egy baleset, rosszullét felismerésére, a minél pontosabb segélyhívásra, valamint a konkrét segélynyújtói tevékenység elvégzésére.

A rendezvény a VII. kerületi Polgármesteri Hivatal és az EGIS támogatásával valósul meg.