Az elsősegélynyújtás világnapján ezúttal a gyermekelsősegélyre fókuszált a Magyar Vöröskereszt.

Ezúttal Veszprémben gyűltek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy összemérjék tudásukat. A Magyar Vöröskereszt, a 45. Országos Elsősegélynyújtó Verseny keretében újra az utcára, az emberek közé vitte az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét. Az elsősegélynyújtás világnapján 330 elsősegélynyújtó (21 gyermek, 20 ifjúsági és 20 felnőtt, 2 külföldi vendégcsapat) adott számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 20 állomásos körpályán, Veszprém belvárosában, szeptember 10-én. Csecsemő-újraélesztés, tömegbaleset a Petőfi Színház próbatermében, késelés a színházkertben ilyen és ehhez hasonló élethű baleseti szituációkban kellett helyt állniuk a versenyzőknek.

Az egész napos megmérettetés három kategóriában zajlott. Az eredmények kategóriánként a következőképpen alakultak:

Gyermek kategória:

HELYEZÉS MEGYE CSAPAT
1 Somogy Nagyboldogasszony Római Katolikus Ált. Isk.
2 Hajdú Csillámpónik (holtverseny)
2 Pest Váci Árpád (holtverseny)
4 Heves Berzések
5 Vas NYME Bolyai-János Ált. Isk. és Gimn.
6 Csongrád Kiss B
7 Nógrád Beszterce
8 Jász Baptista Szeretetszolgálat EJSZ, Kölcsey Ferenc Ált. Iskolája
9 Szabolcs AJAK FC
10 Fejér Dr. Kovács Pál Általános Iskola és AMI
11 Budapest Molnár Ferenc Magyar-Angol Kéttanítési nyelvű ált. isk.
12 Bács Arany Csapat
13 Komárom Béla angyalai
14 Tolna Baka
15 Borsod “nem tudom kiolvasni”
16 Baranya Tinódi Lantos Sebestyén Ált. Isk.
17 Győr Local equipo
18 Zala Stabil oldal
19 Békés Szlovák Általános Iskola
20 Veszprém Véres Angyalok

Ifjúsági kategória:

HELYEZÉS MEGYE IFJÚSÁGI KATEGÓRIA
1 Somogy Nagyboldogasszony Római Katolikus Ált. Isk.
2 Szabolcs Főnix (Kárpátokért Egyesület)
3 Hajdú Fekete Sereg
4 Baranya Csiszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma
5 Vas NYME Bolyai-János Ált. Isk. és Gimn.
6 Békes BSZC- Szent-Györgyi Albert szakgimnáziuma és kollégiuma
7 Pest UMIG
8 Jász Bercsényi Miklós Katolikus Gimn.
9 Csongrád Girls Only
10 Budapest Evolúció
11 Nógrád Salgótartjáni Madách Imre Gimnázium
12 Komárom Tatai Ifjúság
13 Bács Bolyai-Shock
14 Borsod “Nemtudom kiolvasni”
15 Zala KERI-Kanizsa
16 Győr Eötvös Gimnázium
17 Heves Kossuth Zsuzsa
18 Fejér A pozitív
19 Veszprém Pápai refi
20 Tolna Bonyhádi Segítő Hősök

Felnőtt kategória:

HELYEZÉS MEGYE FELNŐTT KATEGÓRIA
1 Csongrád Spider
2 Borsod Ferenczi
3 Budapest Peti és a lányok
4 Fejér Bugát girls
5 Somogy Holtpont
6 Szabolcs NYSZC Zay Anna eü. Gimn.
7 Győr Porpáci fertőd
8 Pest Amnézia
9 Jász Mezőtúri Református Koll.
10 Bács Kecskeméti pedagógusképző kar
11 Baranya PTE szeszi
12 Heves Wigner Jenő K. I
13 Zala Megment-elek
14 Komárom Szinergiás csajok

A Vöröskereszt és az elsősegélynyújtás

Minden évben szeptember második hétvégéjén van az elsősegélynyújtás világnapja, mely idén szeptember 10-e, szombat volt. A Nemzetközi Vöröskereszt ezúttal a gyermekekre fókuszált a világnapon.

Évente mintegy 950 ezer 18 év alatti gyermek veszíti életét valamilyen baleset vagy erőszak következtében a világon. A vezető halálokok között a közlekedési baleset, a fulladás és égési sérülések szerepelnek.

A Vöröskereszt világszerte élenjár az elsősegélynyújtás oktatásában és népszerűsítésében. A Magyar Vöröskereszt célcsoport specifikus képzései és programja révén évente mintegy 100 ezer ember sajátíthatja el, és alkalmazhatja a mindenn
apokban az elsősegélynyújtás főbb lépéseit.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet már egészen kisgyermekkortól fontosnak tartja a baleset-megelőzés és elsősegélynyújtó ismeretek oktatását. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázis óvoda és bázis iskola programjai révén évente közel 40 ezer gyermek és iskolás ismerkedik meg az elsősegélynyújtás fontosságával, míg az „elsősegélynyújtás gyermekeinknek elnevezésű” tanfolyam, a gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak és családoknak kínál hasznos ismeretanyagot.

A Vöröskereszt több olyan programot is szervezet a fiatalok számára, ahol a megszerzett elsősegélynyújtó tudást hasznosíthatják, ezt a célt szolgálja a nyaranta megszervezett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat vagy a minden évben megrendezett 45. Országos Elsősegélynyújtó Verseny is.

Köszönet a támogatóknak!

Idén első ízben, főtámogatóként állt a verseny mellé a Coca-Cola Magyarország, a Magyar Vöröskereszt stratégiai partnere. A Coca-Cola a kiemelkedő támogatás mellett a versenyzők folyadékpótlásáról is gondoskodik. Veszprém Megyei Jogú Város örömmel állt az elsősegélynyújtás ügye mellé és minden segítséget megadott a verseny sikeres lebonyolítása érdekében. Pénzadománnyal támogatta még a versenyt a Nitrogénművek Zrt. és a veszprémi Tesco áruház.

A győztes csapatoknak és résztvevőknek ajándékokat ajánlott fel a Lego Manufacturing Kft, a Sobri Jóska Kaland- és Élménypark, a Devecseri Tandem Szociális Szövetkezet, a Mester Kiadó Kft és a Pannon Lapok társasága. A zsűri ajándékáról a Laposa Pincészet, a Varga Pincészet, Horváth Zoltán és a Somló Térségi Boros Gazdák, Burján Ernő polgármester és Dürgő Péter gondoskodott. A versenyzők étkezését támogatta a Nestlé Hungária Kft., a Szerencsi Bonbon Kft., a Somló Hús Kft Devecser, a Húsos Fazék Devecser, Rosta Zoltán vállalkozó, Dr. Dombiné Tüske Borbála, Pető Zoltán, a Somlószőlősi Pékség, aVe-Kon-Bo ’99 Kft és a veszprémi Mackó Cukrászda és Schönig Cukrászda.

A verseny megszervezéséhez és a versenyállomások működtetéséhez rengeteg támogatást, segítséget és kedvezményt kaptunk partnereinktől, köszönjük munkájukat: Országos Mentőszolgálat, Pannon Egyetem, a Veszprémi Petőfi Színház, Hangvilla, Devecser Város Önkormányzata, Magyar Vöröskereszt Somló Térségi Program, Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság, a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány, Éllő Panzió, Gyarmati Panzió és Étterem, Völgyi Kút Étterem és Panzió.