Szeptember 22-én a budapesti Október 6-a 16-18 szám alatt állított emléket a humanitárius szervezet a MAZSIKE-vel és a MAZSIHISZ-el közösen az egykori védett háznak. A korábban gróf Teleki Pál nevét viselő utcában álló  épület, a második világháború ideje alatt a Nemzetközi Vöröskereszt által üzemeltetett zsidó árvaházként működött.

 

1944-ben a korabeli diplomáciai jegyzékek szerint a Nemzetközi Vöröskereszt több vöröskeresztes nemzeti társasággal – köztük a Magyar Vöröskereszttel közösen- több mint 160 intézményt és létesítményt tartott fenn zsidó emberek megsegítésére Magyarországon, köztük gyermekotthonként, árvaházként működő védett házakat, továbbá egészségügyi intézményeket, gyógyszer- és élelmiszerraktárakat valamint népkonyhákat.
Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató helyettese köszöntötte az avatáson résztvevő társszervezetek vezetőit, valamint a résztvevőket.
Beszédében hangsúlyozta:  „Bár világunk sok mindenben más mint volt 1944-ben, sosem szabad elfelejtenünk az emberiesség fontosságát amely a Vöröskereszt mozgalom egyik legfontosabb alapelve!”