A Magyar Vöröskereszt az ukrán partnerszervezete részére készleteinek pótlására, elsősegélynyújtó felszereléseket tartalmazó táskákat küldött Magyarország Külügyminisztériuma segítségével. Az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Területi Szervezete jelezte, hogy a jelen helyzetben az elsősegélynyújtó készleteik pótlása mellett, a készpénztámogatás a leghatékonyabb segítség számukra. „A Magyar Vöröskereszt február 21-én adománygyűjtést indított 1359-es adományvonalán és bankszámlaszámán. Az így befolyt összeget közvetlenül az Ukrán Vöröskeresztnek juttatjuk el” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Egy hét alatt 2546 ember hívta fel vagy küldött SMS-t a 1359-es adományvonalra, ez 636.500 forint adományt jelent. A gyűjtés folytatódik, a Vöröskereszt továbbra is várja az adományt jelentő hívásokat és SMS-eket 1359-es adományvonalára.

Háttér

A kijevi összecsapásokban a tüntetések szimbólumává vált Olesya Zhukovskán kívül az Ukrán Vöröskereszt számos munkatársát és önkéntesét érte támadás humanitárius segítségnyújtásuk közben. Az Ukrán Vöröskereszt emiatt kiemelten fontosnak tartja segélymunkásai védelmét és ezért szeretné, hogy a védelmi funkciót betöltő emblémával ellátott felszereléseket és viseletet használjanak segítségnyújtóik humanitárius munkájuk során.

Az erőszakos konfliktusokban gyakran érik szándékos támadások az egészségügyi létesítményeket és járműveket, a segítséget nyújtó humanitárius személyzetet és a betegeket egyaránt. Ezek támadások sértik a nemzetközi humanitárius jogot. A Genfi Egyezmények és azok kiegészítő jegyzőkönyve arra hivatott, hogy érvényesítse a sebesültek és betegek jogát a – harcoló felek és civilek részéről egyaránt -, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől a fegyveres konfliktusok során, és segítséget kapjanak, függetlenül attól, hogy melyik oldalon állnak.

Ennek érdekében használják a semlegességet és védelmet biztosító vöröskereszt, vörösfélhold és vörös kristály emblémákat, amelyek egyértelműen azonosítható védő szimbólumok, függetlenül azok politikai, vallási, etnikai hovatartozásától, akiket védenek. A Genfi Egyezmények és kiegészítő jegyzőkönyvei a részes államok számára kötelező érvényűek, minden felet arra köteleznek, hogy ellássák a sebesülteket és megkönnyítsék a hozzáférést az egészségügyi létesítményekhez. Ennek tiszteletben tartására szólítanak fel a nemzetközi vöröskereszt mozgalom szervezetei.