Pénteken újabb egészségügyi gyorsbeavatkozó egységet küldött a menekültválság által sújtott térségbe. Az első csapat tíz nap alatt mintegy ezer rászoruló menekültnek segített, az ellátottak 40 százaléka gyermek vagy csecsemő volt.

A H-HERO (Hungarian Red Cross Healthcare in Emergency Response Operations) elnevezésű, egészségügyi gyorsbeavatkozó egység első csapata az elmúlt tíz napban közel ezer rászoruló menekültnek nyújtott valamilyen egészségügyi ellátást. Az ellátottak 40 százaléka gyermek és csecsemő volt.

A vöröskeresztes csapatnak a legtöbb esetben felső légúti megbetegedéseket, a hosszú gyaloglás okozta sérüléseket, a túlterheltség miatti rosszulléteket, kisebb belgyógyászati problémákat kellett kezelniük. Akadtak azonban különleges eseteik is. Egy négy éves szíriai kislányon életmentő beavatkozást kellett végre hajtani, mert légúti elzáródása volt és nem kapott levegőt. Volt olyan férfi, aki rettenetes fájdalmakkal érkezett a rendelőbe. Kiderült, évek óta él egy lábába operált fém fixatűrrel, amely körül begyulladt, elgennyesedett a szövet. De volt olyan is, hogy a magyar csapat egy paralízises menekültet és szintén bénult édesanyját kísért át a görög-macedón határon. Az első csapat vasárnap érkezik haza Görögországból.

„A Magyar Vöröskereszt folytatja egészségügyi misszióját a görögországi Idomeniben. Pénteken újabb csapat indult a térségbe, akik a most kint lévő egységet váltják le szombaton” – mondta el Sáfár Brigitta a szervezet országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője. „A Görög Vöröskereszt jelzései és a tapasztalataink is azt mutatják, hogy a Magyar Vöröskereszt szerepvállalása rendkívül fontos és hasznos segítséget jelent” – tette hozzá a szakmai vezető.

A második misszióval már két orvost küldött a Magyar Vöröskereszt a térségbe, egyikük az Osztrák Vöröskereszttől érkezett, a másik pedig egy magyar gyermekorvos. A 6 fős egészségügyi csapat várhatóan két hetet tartózkodik a térségben, hogy segítse a Görög Vöröskereszt humanitárius munkáját az országot sújtó menekültválságban.