Az egység katasztrófahelyzetben történő működéséhez szükséges mobil lélegeztető gépek a súlyos állapotú sérültek és betegek állapotstabilizálását hivatottak segíteni és a csapat nemzetközi szintű minősítéséhez is nagyban hozzájárulnak.
A felajánlott eszközök nagyban segítik azon törekvésünket, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) feltételrendszerében sürgősségi egészségügyi csapat (Emergency Medical Team Type-1) minősítést szerezzünk.
Egységünk 2015-ben alakult és azóta számos hazai és nemzetközi bevetésen bizonyította rátermettségét a katasztrófahelyzeti egészségügyi ellátás területén: árvizek, szélsőséges időjárási kihívások és migrációs válság közepette és a járványügyi veszélyhelyzet során egyaránt. 2017 óta az egyik magyar, ENSZ INSARAG által minősített városi kutató-mentő csapat, a HUSZÁR Mentőszervezet egészségügyi komponensét is tagjaink alkotják.
Számos belföldi és nemzetközi katasztrófa-válaszadási gyakorlaton vettünk részt: a HUNOR és HUSZÁR városi kutató-mentő csapatok ENSZ INSARAG szerinti újraminősítő gyakorlatán Hajdúszoboszlón, a Magyar Vöröskereszt Nemzetközi Katasztrófaválaszadási Gyakorlatán Dunaújvárosban, az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának egységei számára szervezett MODEX gyakorlatokon: Észtországban, Macedóniában, Romániában, valamint az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatóság által finanszírozott IRONORE és SIQUAKE gyakorlatokon Ausztriában és Szlovéniában.