Az eseményen a világ vezető humanitárius szervezetei, valósághű körülmények között tették próbára tudásukat és képességeiket és gyakorolták a szervezetek közötti együttműködést. A gyakorlaton részt vett a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) 5 fős helyzetértékelő és koordináló csapata, melynek képviseletében ott volt Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője is.

„Az emberek elveszítették otthonaikat és több százan az életüket is ebben a rettenetes erejű természeti katasztrófában – mondta el Sorland polgármestere. A kormány nemzetközi segítségnyújtásra szólított fel, annak érdekében, hogy a segélyműveletek lefedjék a szükségleteket. A szolidaritás segíthet abban, hogy Sorland visszatérjen a mindennapi életbe e tragikus esemény után.”

Szeptember 25-án elérte Sorlandot a Windblown nevű 3-as erősségű hurrikán. Intenzív esőzés kíséretében érkezett hurrikán hatására rengetegen elveszítették otthonukat. több mint 600-an meghaltak; összesen közel 2 millió érintettje van a természeti katasztrófának a Kormányzati Veszélyhelyzetkezelési Központ adatai alapján. A humanitárius világ azonnal megmozdult és gyorsbeavatkozó csapatokat küldött a leginkább érintett térségbe. Az ENSZ UNDAC (katasztrófa hatásait felmérő és a csapatokat koordináló) és az EU Polgári Védelmi Mechanizmus egységei rövid időn belül megkezdte a koordinációt és elkezdődtek a szükségletfelmérések.

A TRIPLEX a világ egyik legnagyobb humanitárius terepgyakorlata, melynek idén Norvégiában található Lista adott otthont. Ez évben 36 szervezet képviseltette magát és több mint 70 országból érkeztek résztvevők, hogy teszteljék a humanitárius válaszadó mechanizmust.

A több mint 200 résztvevőnek a gyakorlat során lehetősége nyílt, hogy valósághű körülmények között gyakorolja a szükségletfelmérési módszereket, a koordinációt és a tervezést azokkal a partner szervezetekkel, akikkel hasonló szituációban a valóságban is együtt dolgozna: ENSZ szervezetek, EU polgári Védelmi Mechanizmus, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége, nemzetközi nem-kormányzati szervezetek, katonai szervezetek, a Nemzetközi Humanitárius Szövetség, a privát szektor és ez alkalommal a gyakorlat házigazdája: a Norvég Polgári Védelmi Igazgatóság.

„A lehetőség, hogy a humanitárius segítségnyújtás hálózatán keresztül új embereket ismerhetünk meg – felbecsülhetetlen; az a tény pedig, hogy ez később mennyire pozitív hatásként jelentkezik egy valós humanitárius válaszadás során – elvitathatatlan.” – mondta Jon Barden az IHP ExCon vezetője. Geir Ellingsen, az IHP Troplex projektmenedzsere szerint: „A Triplex egy egyedi lehetőséget kínált arra, hogy a résztvevők valósághű környezetben tehessék próbára tudásukat és képességeiket.”

A IHP-TRIPLEX 2016 első két napján különböző munkaműhelyeken vehettek részt az érdeklődők, ahol bepillantást nyerhettek a legújabb fejlesztésekbe, módszerekbe és eszközökbe, melyeket a való életben is alkalmazni fognak a humanitárius segítségnyújtás során. A további három nap során valós idejű gyakorlattal folytatódott a program, ahol a résztvevő szervezeteknek lehetőségük nyílt, hogy gyakorolhassák a válaszadási mechanizmusokat és kipróbálhassák az újonnan elsajátított ismereteket egyaránt. A gyakorlat technikai háttértámogatásaként az IHP szolgáltatta a szükséges háttértámogatást a résztvevők számára, úgy mint alaptábor, gépjárművek a csapatoknak és az eszközök mozgatásához, valamint koordinációs és kommunikációs szolgáltatás.

A TRIPLEX 2016 gyakorlat házigazdája a DSB Norway, támogatói pedig az ECHO és az IHP partnerszervezetei voltak.