A fővárosban jelenleg a Nyugati pályaudvar mellett, a Keletinél is munkába állt a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete és folyamatosan dolgozik a Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson Sopron megyei Vöröskereszt is.

A Magyar Vöröskereszt reagálva a felfokozott menekültügyi helyzetre átcsoportosította erőforrásait. Pénteken a röszkei gyűjtőpont és a nyugati pályaudvari tranzitállomás mellett Bicskén és az M1-es autópályán kialakult helyzetben kellett gyorsan és hatékonyan helytállnia. Csütörtökön és pénteken a szervezet munkatársai és önkéntesei a bicskei vasútállomáson ételt, vizet és higiénia felszereléseket osztottak a pályaudvaron veszteglő rászoruló menekültek számára. A pénteken útnak indult több száz menekült megsegítésére Pest megyei szervezetünk gyorsan reagált és az M1-es autópálya 22-es kilométernél lévő Sasfészek pihenőnél sátrakat állított fel, hogy az éjszakát biztonságosabb körülmények között töltsék az emberek. Ezt végül nem vették igénybe a menekültek, inkább tovább indultak. Önkénteseink az úton lévőknek vizet, konzerveket, gyümölcsöt, takarókat, ruhákat adtak és szükség esetén elsősegélyben részesítették az arra rászorulókat.

A Magyar Vöröskereszt követve a menekültek útvonalát, Hegyeshalomnál az első buszok megérkezése óta élelmiszerrel, vízzel és szükség esetén elsősegélynyújtással segítenek, azokon akik átkelnek Ausztriába. Az osztrák oldalon az Osztrák Vöröskereszt meleg étellel várja a hazánkból érkező menekülteket.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet ezzel párhuzamosan fővárosi erőforrásait is megosztja és önkéntesei, munkatársai egy részét a Keleti pályaudvarhoz rendelte, ahol az esős időre tekintettel takarókkal, esőkabátokkal és teával vesznek részt a segítségnyújtásban a budapesti Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei. Első körben közel 900 esőkabátot és takarót oszt ki a szervezet a Keletinél várakozóknak.

A Vöröskereszt mindemellett megkezdte a felkészülést, hogy a fővárosban további kapacitásokat vonjon be, ha a helyzet úgy követeli meg.

A Magyar Vöröskereszt ezzel együtt továbbra is nagyerőkkel dolgozik Röszkén, ahol egyedüli civilként segít az első belépési ponton hazánkban. Mint ismeretes a hazai legnagyobb humanitárius szervezet hetek óta 24 órás ügyeletet lát el az idegenrendészeti gyűjtő ponton, ahol higiéniai csomagokkal, elsősegélynyújtó ügyelettel és pszichoszociális ellátással segíti a menekülteket.

A megnövekedett feladatai támogatására 1359-es adományvonalát is elindította a Magyar Vöröskereszt. Mindenki, aki felhívja a 1359-es adományvonalat vagy elküldi az ADOMANY szót SMS-ben 250 forinttal járul hozzá a Vöröskereszt menekültügyben végzett humanitárius munkájához.