Ezen a napon a sokszoros véradókat és a véradás ügyének támogatóit, segítőit köszöntötte a legnagyobb hazai humanitárius szervezet. A húsz legmagasabb véradószámot elért véradó összesen 2339 alkalommal adott vért élete során.

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Ezen a napon a sokszoros véradókat, a véradóbarát munkahelyeket és a véradás ügyének támogatóit részesíti elismerésben a humanitárius szervezet és az Országos Vérellátó Szolgálat.

A fővárosban szervezett, központi véradó napi ünnepségen idén összesen 60-an vehettek át elismerést. A legmagasabb véradás számot elért véradók Pro Vita díjat kaptak, míg azok a munkahelyek, amelyek élen járnak a véradásszervezésben Véradóbarát Munkahely címmel büszkélkedhetnek ezentúl. A húsz díjazott véradó közül, idén egy Tolna megyei férfi adott a legtöbbször vért, 138 alkalommal nyújtotta segítő karját véradásra. A húsz véradóveterán egyébként összesen 2339 alkalommal adott vért élete során és ezzel több, mint hétezer embernek segítették a gyógyulását.

A szervezet a véradásszervezésben tevékenykedő munkatársakról és önkéntesekről sem feledkezett meg ezen a napon, ők „Véradó Mozgalomért” ezüst emlékérem kitüntetést vehették át. A Pro Vita Díjas véradók és az elismerésben részesülő véradószervezők a kitüntetések mellé, a Bortársaság jóvoltából egy-egy üveg minőségi rozépezsgőt is kaptak

Az eseményen fellépett Zavaros Eszter operaénekes, akit Jászberényi Lilian zongoraművész kísért.