A háromnapos rendezvény egy ún. Egyeztetés-alapú Gyakorlat (DBX: Discussion Based Excercise) volt, mely módszertanában különbözik a „hagyományos” katasztrófavédelmi terepgyakorlatoktól, hiszen itt a katasztrófa sújtotta terület helyett jobbára az asztalok mellett, a tárgyalótermekben valamint a virtuális valóságban zajlott az érdemi munka, a csapatok pedig elsősorban a katasztrófák utáni azonnali feladatok tervezésére, a logisztikai szervezésre, az egységek közötti együttműködésre és a felderítésre fókuszáltak

A projektről

Az Ironore 2019 az Európai Bizottság Polgári Védelmi és Humanitárius Segítségnyújtási Műveleteinek Főigazgatósága (DG ECHO) által támogatott kezdeményezés, melynek célja az EU-n belüli katasztrófa-segítségnyújtás fejlesztése. A projekt partnerei, az Osztrák Vöröskereszt és annak Stájerországi Szervezete, valamint a lengyelországi iHELP, a Magyar Vöröskereszt és a Disaster Competence Network Austria egy alpesi területet ért pusztító földrengés szimulációjához kötődően tapasztalat- és tudásmegosztási rendezvényeket, képzéseket és gyakorlatokat szerveznek a résztvevő nemzetközi csapatok számára. A gyakorlatokon Magyarországot a Fővárosi Vízművek víztisztító modulja (Hungarian Water Aid Unit), Magyarország közepes városi-kutató mentő csapata, a HUSZÁR Mentőszervezet, valamint a Magyar Vöröskereszt Egészségügyi Gyorsbeavatkozó Egysége (H-HERO) képviseli.

A háromnapos gyakorlat az ausztriai Laubeggben, az Osztrák Vöröskereszt stájerországi képzőközpontjában zajlott 2019. június 6-8. között. Az Ironore2019 projekt keretében megvalósuló eseményre kilenc országból érkeztek szakemberek, hogy egy képzelt alpesi földrengés következményeinek felszámolásához szükséges koordinációs feladatokat gyakorolják. A szimulációt technológia innovációk, így egy virtuális valóság rendszer és térinformatikai alkalmazások is segítették. A résztvevők ennek segítségével olyan, nehezen szimulálható helyzeteket gyakorolhattak, mint például a helikopteres felderítés vagy helyszínbejárás. A gyakorlat során a csapatvezetők és az összekötő tisztek folyamatos egyeztetéseken, találkozókon vitatták meg a koordinációs feladatokat a földrengés sújtotta város, Eisenerz önkormányzatának képviselőivel és a helyi erőkkel, akiket szerepjátékosok és a hivatalok valós munkatársai személyesítettek meg.

További kihívást jelentett, hogy a gyakorlaton résztvevő csapatoknak folyamatosan követniük kellett a média, különös tekintettel a közösségi oldalak felhasználóinak a reakciót, melyet a gyakorlat szervezői és egy krízis média csapat egy külön erre a célra létrehozott felületen, három szimulált hírportál és egy szimulált közösségi oldal bejegyzéseinek segítségével alakítottak. A helyzetet színesítette, hogy a csapatoknak reagálniuk kellett a híradó bejátszásokra vagy az esetleges álhírekre, ezek alapján alakítva a tervezés menetét. Ezzel az újszerű elemmel a médiumok hasonló helyzetekben tapasztalható, befolyásoló szerepét kívánták modellezni a szervezők.

Az IRONORE 2019 gyakorlatsorozat szeptemberben folytatódik a szimuláció alapjául szolgáló Eisenerz településen, ahol a virtuális környezetet felváltják a valós kárhelyek műszaki akadályai és a hús-vér sérülteket alakító imitátor önkéntesek sokkoló játéka.

Ha tágabb betekintést szeretnétek kapni a múltheti gyakorlat hangulatába érdemes megnézni az alábbi videót, vagy követni az IRONORE 2019 hivatalos facebook oldalát.

 

(Fotók: W. Luttenberger / Rotes Kreuz Steiermark, M. András / Magyar Vöröskereszt O.I.)