A július 23. óta tomboló tűzvész eddig 81 halálos áldozatot követelt, 164 ember szenvedett égési sérülést és 23 gyermek szorult orvosi ellátásra. A Görög Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei folyamatosan részt vesznek a katasztrófa által érintett lakosság ellátásban vesznek részt, ideiglenes menedékhelyeket üzemeltetnek, pszicho-szociális segítséget és elsősegélyt nyújtanak, élelmiszert, vizet és más segélycikkeket osztanak a szükségben lévő emberek részére. A helyszínre telepített vöröskeresztes mentőcsapatok részt vesznek a túlélők és az egymástól elszakadt családtagok felkutatásában is.

A Magyar Vöröskereszt pénzadományt gyűjt, amelyet az alábbi számlaszámra juttathatnak el a segíteni kívánók:

Belföldi átutalás esetén:

Bankszámlaszám: 10405004-00026548-00000009
Közlemény: Görög erdőtűz

Külföldről történő átutalásnál:

IBAN szám: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009
Swift kód: OKHBHUHB
Bank neve: K&H Bank Zrt.
Bank címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
Közlemény: Görög erdőtűz /vagy angolul: Forest fire in Greece

 

Helyzetkép

A Görögországban július 23. óta tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma tovább nőtt. A legfrissebb hivatalos adatok szerint az elhunytak száma 81. A sérültek közül 164 ember szenvedett égési sérülést, 71 főt jelenleg is  kórházban ápolnak, 10 embert intubálni is kellett. Orvosi ellátásra 23 gyermek szorult, közülük 11 gyermek kisebb sérülésekkel került kórházba. Az eltűnt személyek keresését Neos Voutzas, Mati és Rafina területén a fegyveres erők és a tűzoltóság 130 fős gyalogos őrjárata végzi.

A tűzoltósághoz folyamatosan érkeznek a hívások az eltűnt személyek bejelentésére. Mivel a halottak azonosítása még folyamatban van, eltűnt személyek lehetnek a még nem azonosított

elhunytak között, valamint azok között is, akik az illetékes hatóságok tájékoztatása nélkül tértek vissza  hozzátartozóikhoz időközben.

Az alábbi területeken a nagyobb tűzgócok még mindig pusztítanak:

A Gerania-hegy légterében a tűz a hegy irányába terjed. Az oltást 284 tűzoltó folytatja 114 tűzoltó járművel és gyalogosan is, a helyi hatóságok 13 járművel, 10 tartálykocsival és 5 szórógéppel vesznek részt a műveletekben. Légi támogatást biztosítanak 6 helikopterrel és 4 repülőgéppel.

Rafinában Kallitechnoupoli területén, Attikában pedig Pikermi Attila térségében 286 tűzoltó dolgozik 96 tűzoltó járművel, 25 önkéntes pedig 12 tűzoltóautóval, valamint egy helikopter is részt vesz a műveletek támogatásában. Az Infrastruktúrális Minisztérium műszaki szakembereinek július 24-én kezdődött kárbecslése alapján Kelet-Attikában 234 ház károsodott, 211 épületet pedig teljesen elpusztított a tűz.

 

Nyugat-Attikában eddig 139 házat nyilvánítottak életveszélyesnek. A károk felmérése a hét végéig folytatódik. A kormány bejelentette, hogy támogatást nyújtanak az áldozatoknak, valamint biztosítják az érintett települések lakosainak azonnali szükségleteit.
|

Rafina és Nea Makri településeken az érintett embereket a szociális szolgálatok regisztrálják. Ezeken a területeken az önkormányzatok az adománygyűjtő pontokat is létesítettek az adományok (élelem, víz, pelenkák stb.) fogadására és azok elosztásáról is gondoskodnak. A civil szervezetek szintén élelmet és vizet osztanak, egészségügyi és pszichoszociális támogatást nyújtanak, valamint támogatják a Rafina és a Nea Makri egészségügyi szolgálatait.

Nea Makri község érintett lakossága számára menedékhelyeket hoztak létre. Rafina önkormányzata a St. Andrew Rekreációs Táborba irányítja a fedél nélkül maradt embereket.

A 400 fő befogadóképességgel rendelkező központot jelenleg ideiglenes menedékhelyként használják, bár itt július 25-ig csupán 55 embert regisztráltak. Rafinában az átmeneti menedékként használt sportcsarnokot, mint szálláshelyet már lezárták.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold tevékenységeiA Görög Vöröskereszt ezidáig 75 embernek nyújtott segítséget elsősegély, egészségügyi alapellátás, pszicho-szociális támogatás formájában, vagy a családi kapcsolatok helyreállítása, az egymástól elszakadt hozzátartozók felkutatása révén. A Görög Vöröskereszt szamaritánus önkéntesei által létrehozott elsősegélynyújtó hotspotok továbbra is aktívan működnek. Kedd óta gyorsbeavatkozású egészségügyi egységet valamint pszicho-szociális támogató csapatot is bevetettek.

Rafinában a polgármesteri hivatal előtt állítottak fel mobil egészségügyi egységet, ahol azonnali orvosi ellátást nyújtanak. A mobil egészségügyi egység kordinációját a Spanyol Vöröskereszt segíti. Július 26-tól, a mai naptól kezdődően a mobil sürgősségi egészségügyi egység a lakóövezetekben is elérhető lesz, mivel a jelentések szerint az emberek a lopásoktól való félelmükben inkább otthonukban tartózkodnak.

A gyorsbeavatkozású egységben az eddigiekben kisebb égési sérüléseket, szemirritációt, enyhébb izom-, és csontsérüléseket láttak el. Az embereket mentális elsősegélyben is részesítették és folyamatosan nyújtanak számukra pszicho-szociális segítséget, hogy meg tudjanak birkózni szeretteik, megélhetésük és ingóságaik elvesztésével.

Az elszakadt hozzátartozók felkutatását, a családi kapcsolatok helyreállítását a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) is támogatja. A Görög Vöröskereszt Keresőszolgálata június 25-én közvetlen összeköttetést létesített a tűzoltósággal, mivel a tűzoltóságot nevezték ki az eltűnt személyek nyilvántartásával foglalkozó központnak.

Július 24-én a szükségletek felmérésére a Görög Vöröskereszt a helyszínre telepítette országos katasztrófa csapatát. A csapat a katasztrófakezelést irányító munkatársak mellett egészségügyi, pszicho-szociális, keresőszolgálati, védelmi és közösségfejlesztési szakembereket is alkalmaz.

A szükségletek felmérése folyamatban van, bár számos tényező gátolja a károk és szükségletek felbecslését, mivel jelenleg az emberek nehezen elérhetők.

A Görög Vöröskereszt Athénban a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) munkatársainak támogatásával jelenleg reagálási tervet dolgoz ki és a Nemzetközi Vöröskereszt sürgősségi  segélyalapjából hív le támogatást a kormány által biztosított segítség kiegészítésére.

Fotó: Eltűnt személyek után kutatnak a Görög Vöröskereszt munkatársai az Athéntól keletre fekvő, tűzvész sújtotta Matiban / Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz