Ezúttal Pécsett gyűltek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy összemérjék tudásukat. A Magyar Vöröskereszt az UPS támogatásával a 44. Országos Elsősegélynyújtó Verseny keretében újra az utcára, az emberek közé vitte az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét.

A Magyar Vöröskereszt immáron 44. alkalommal szervezte meg felmenő rendszerű (területi, megyei, országos döntő) országos elsősegélynyújtó versenyét. Ezúttal Pécs adott otthont a nívós megmérettetésnek. 260 elsősegélynyújtó (20 gyermek, 20 ifjúsági és 15 felnőtt és 1 vendégcsapat) adott számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 20 állomásos körpályán, Pécs belvárosában, május 30-án.

A versenyben résztvevő csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelték, a lebonyolítást több mint 200 fő vöröskeresztes munkatárs és önkéntes segíti, míg a baleseti szituációk 73 képzett imitátor segítségével elevenedtek meg.

A gyermek kategória legjobbja a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola lett Somogy megyéből, a második helyezett a váci Árpád Fejedelem Általános Iskola csapata lett, a dobogó harmadik fokán pedig a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola versenyzői végeztek.

Az ifjúsági kategória dobogójának legfelső fokára a Baranya megyei Szent Mór Iskolaközpont csapata állhatott fel, a második a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma csapata lett Hajdú megyéből, a harmadik helyen pedig a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium csapata végzett.

A felnőtt kategóriában, az ország legjobb elsősegélynyújtói Pest megyéből, a TEMPLOMDOMB DEVILS csapata lett. A kategória második helyét a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola csapata szerezte meg, a harmadik pedig a budapesti Független Elsősegélynyújtók csapata lett.

A Magyar Vöröskereszt alapfeladatai közé tartozik az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A Vöröskeresztnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 75 ezren tettek sikeres közúti elsősegélynyújtó vizsgát a hazai legnagyobb humanitárius szervezetnél.

A szervezet egyik legnépszerűbb programja Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, ahol képzett vöröskeresztes önkéntesek 2007 óta 27 245 strandoló sérülését látták el szakszerűen. Sőt, a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek.

Idén első ízben, főtámogatóként állt a verseny mellé a UPS Magyarország. A vállalat munkatársai maguk is elsősegélynyújtó ismeretek tanulására adták fejüket, 5 tagú vendégcsapattal vesznek részt a megmérettetésben.

„Vállalatunk tevékenysége elsősorban a közutakhoz köt bennünket – mondta el Poczok Péter a UPS Magyarország kereskedelmi igazgatója. – Ebből adódóan munkatársaink, akik ugyan baleset nélkül megtett órák számát tekintve az iparág legjobbjai közé tartoznak, nap mint nap kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor fontosak lehetnek az elsősegély nyújtási ismeretek. Ezért érezzük magunkénak és támogatjuk a Magyar Vöröskereszt programját.”

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere az esemény fővédnöke. A megyei jogú város és Csizi Péter országgyűlési képviselő minden segítséget megadott a verseny sikeres lebonyolítása érdekében.  A versenyzők étkezését a Hungast és a Heizler Kft. támogatta.

A győztes csapatoknak a LEGO Manufacturing Kft., a Mester Kiadó Kft, az Elsősegélynyújtás Oktatásért Alapítvány, a Lafarge Cement Magyarország Kft., az Alexandra Kiadó, a Bock Pincészet a Siklósi Tesco áruház és a Pécsi Makay úti Tesco áruház ajánlott fel ajándékokat. A Budapest Bank Pécsi fiókjának munkatársai a pénzintézet Törődés Napja elnevezésű önkéntes akciósorozata keretében önkéntesként teljesítettek szolgálatot az egyik versenyállomáson. A Magyar Vöröskereszt stratégiai partnere a Coca-Cola Magyarország gondoskodott a versenyzők és a résztvevők folyadékpótlásáról. A  Kancellária Sport Egyesület már negyedik alkalommal támogatta a versenyt. Az Irány Pécs Turisztikai Nonprofit Kft. Tourinform irodája, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Berek Papír is segíti az országos rendezvény megvalósulását.

A verseny megszervezéséhez és a versenyállomások működtetéséhez rengeteg támogatást és segítséget kaptunk partnereinktől, köszönjük munkájukat: Aranyalma Fejlesztő Központ, Baranya Megyei Kormányhivatal Védőnői Szolgálat, Pécsi Püspökség, Biokom Kft., Ciszterci Nevelési Központ, Duna-Dráva Nemzeti Park, Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Pécsi Városi Rendőrkapitányság Pécs Városi Balesetmegelőzési Bizottság, Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület Mecsekháza, ÁRKÁD Pécs, Pécs Holding Zrt., Ferencesek u. 22. sz. társasház lakóközössege, Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Elefántos Ház Pécs, Palatinus Hotel Pécs, Rohr Kft, Trafik Étterem.

Fotók: galéria