Az ország minden pontjáról Budapestre látogattak a Magyar Vöröskereszt szociális és élelmiszermentési koordinátorai, hogy közösen áttekintsék, az év utolsó két hónapjában milyen feladatok állnak még előttünk. Egy humanitárius szervezet életében – ha épp nincs megoldandó válsághelyzet – a tél jelenti a legintenzívebb időszakot, ez állítja a legtöbb kihívás elé a dolgozókat és önkénteseket. Erre az időszakra készülve vértezte fel magát a szervezet a koordinátorok együttes informálásával és közös tapasztalatcserével, ötleteléssel.

A hideg időjárás évről évre kihívást jelent a leginkább rászorulóknak, a magas fűtési költségek nagy terhet rónak a családi kasszára. Nincs ez másként idén sem. Éppen ezért a szokásos előkészületek mellett a Magyar Vöröskereszt idén ismét nagy hangsúlyt fektet az alaptevékenységei melletti adománygyűjtő akcióira. Ezek sikeressége érdekében több nagyvállalat is a szervezet mellé szegődött, továbbá egy országos egyetemi hálózat is nagy adománygyűjtő kampányt készít elő. Minden ilyen akció célja elsősorban a rászorulók számára átadható tartós élelmiszerek és higiéniai-, illetve tisztítószerek gyűjtése. A Magyar Vöröskereszt kifejezetten kéri a segíteni szándékozóktól, hogy olyan ételeket adományozzanak, amelyeknek nem csak a kalóriaértéke, hanem a tápanyagtartalma is magas.

A szakmai rendezvényen mindemellett szó volt arról is, hogy a résztvevők mit látnak országszerte, hogyan alakul az adományozókedv a lakosság körében, illetve milyen számban fordulnak a szervezethez segélykérők. A tapasztalatok azt mutatják, az ünnepek környékén hagyományosan erőteljesebben megjelenő adományozó kedv idén még elmarad a megszokottól, ezzel párhuzamosan egyre több rászoruló fordul a szervezethez támogatásért. Balázs Vivien, a Magyar Vöröskereszt élelmiszermentési és segélyezési vezetőjének irányításával az összegyűlt koordinátorok kihasználták az alkalmat, hogy közösen keressenek hatékonyabb megoldásokat a definiált kihívásokra.

A célunk az, hogy minél több hozzánk forduló számára tudjunk valós segítséget nyújtani” – fogalmazott Waller-Fekete Judit, a Magyar Vöröskereszt országos szociális szakmai vezetője. – „Ennek érdekében hálásak vagyunk a segítségért, amit a vállalatok nyújtanak, és hálásak vagyunk azért is, ha a közösségi médiában a lakosok egy-egy megosztással hozzájárulnak ahhoz, hogy minél többekhez eljusson a hír: már kis ráfordítással is rengeteget segíthet bárki, aki erre nyitott.

Ne maradjon le a kapcsolódó programokról és lehetőségekről, kövesse be a Magyar Vöröskereszt Facebook és Instagram oldalait, és ha módjában áll, segítsen szebbé tenni a rászorulók ünnepét!

(Fotó: Szabó Virág)