A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára jelenlétével is szeretné felhívni a figyelmet, hogy jelen helyzetben a legfontosabb, hogy a hazájukból elmenekülő, rászoruló menekülteket humanitárius bánásmódban kell részesíteni.

A Vöröskereszt Vörösfélhold szervezetek a Genfi Egyezmények szerint különleges, úgynevezett kiegészítő szerepet töltenek be az államok, így például Magyarország esetében is. Humanitárius tevékenységüket a kormányokkal, a hatóságokkal együttműködésben, ugyanakkor pártatlan, semleges és megkülönböztetés nélkül végzik. Az eddigi együttműködésért és segítőkész hozzáállásért szeretnénk köszönetet mondani a hatóságok, kiemelten a rendőrség munkatársainak, akik a mindennapok során segítik humanitárius munkánkat.

Mint ismeretes, a Magyar Vöröskereszt a röszkei idegenrendészeti előállító helyen hetek óta 24 órás ügyeletet lát el. A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei elsősegélynyújtó és pszichoszociális feladatokat végeznek, valamint higiéniai csomagokkal segítik a hazánkba érkező, rászoruló menekülteket. A hazai legnagyobb humanitárius szervezett egyúttal újabb eszközöket és humánerőforrást csoportosít át, hogy növelje hatékonyságét a déli határszakaszon lévő gyűjtőpontokon, a röszkei idegenrendészeti előállítóban és akár a határ túloldalán is.

Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke kiemelte: „A Magyar Vöröskereszt 2015 júliusa óta közel 30 ezer rászoruló menekültnek nyújtott segítséget az ország több pontján (Röszke, Budapest, Bicske, Hegyeshalom, Debrecen, Vámosszabadi).”

„Erőforrásaink végesek, ezért is indítottunk gyűjtés 1359-es adományvonalunkon és hívtuk, hívjuk segítségül önkénteseinket” – tette hozzá a szervezet elnöke.

A Magyar Vöröskereszt továbbra is várja az adományokat 1359-es adományvonalán. Mindenki, aki felhívja a 1359-es adományvonalat vagy elküldi SMS-ben az ADOMANY szót 250 forinttal járul hozzá a Magyar Vöröskereszt menekültügyi tevékenységéhez.

Az összegyűlt pénzből olyan mobil konténerek és felszerelések vásárlását tervezi a szervezet, melyekben megfelelő módon biztosítható a hazánkba érkező menekültek egészségügyi és szociális ellátása. Emellett további higiéniai egységcsomagok összeállítását és az elsősegélynyújtó ügyeletek megerősítését tűzte ki célul a szervezet.

A 1359-es adományvonal felhívása mellett az alábbi számlaszámon várja a pénzadományokat a Magyar Vöröskereszt: K&H Bank 10405004-00026548-00000009 számlaszámra (KÖZLEMÉNY: Menekült).