Több mint 100 hazai sportoló, egykori és jelenlegi olimpikonok fogtak össze az 1976. évi Montreali Nyári Olimpiai Játékokon bronzérmes női kézilabda csapat tagjainak kezdeményezésére, a Magyar Olimpiai Bizottság felhívására, hogy segítsék azokat az egészségügyi intézményeket és szervezeteket, amelyek kiemelt feladatokat látnak el a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A kezdeményezéshez elsőként csatlakozott a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja. Az összegyűlt, 10,2 millió forint értékű adomány a Magyar Vöröskereszt segítségével jut el négy fővárosi kórház, és az Országos Mentőszolgálat részére.

Szervezetünk a kórházak és a mentők igényeit figyelembe véve olyan orvostechnikai eszközöket szerzett be, melyek a második hullám alatt megkönnyíthetik a betegek ellátását. Többek között EKG-készülékek, vizeletanalizátorok és fertőtlenítőberendezések kerülnek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet tulajdonába, az Országos Mentőszolgálat pedig újabb lélegeztetőgép falitartókat használhat.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója (bal oldalt), és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (középen)

A Magyar Olimpiai Bizottság részéről az alábbi személyek ajánlottak fel adományt és járultak hozzá neveik közléséhez: Nébald György, Mincza Ildikó, Erdős Sándor, Bujdosó Ágota, Lelkes Miklós Mátyásné, Molnár Endre, dr. Bodnár András, Gergely István, Varga János, dr. Molnár Tamás, Kovács Tamás, Martinek család, Osztrics István, Balogh Beatrix, Maros Magda, Szatmári András, Tóth Harsányi Borbála, Horváthné Pálfi Judit, Osváth Richárd, Kökény Beatrix, Kiss Gergely, Klinga László, Alföldi Zoltán, The Path Sportmanagement, Dr. Steinmetz Ádám, Szombathelyi Tamás, B. Nagy Pál, Orendi Mihály, Sterbinszky Amália, Rejtő Ildikó, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Varga János, Gódor Mihály, Csongrádi László, Füleky András, a női sakkolimpiák érmesei, Portisch Lajos, Gyurasits Csaba, Sákovicsné Dömölky Lidia,Utassy Loránd,  Pignitzky Dorottya, Kenéz György, dr. Kamuti Jenő, Drávucz Rita, Gelei József, dr. Kárpáti György és dr. Kárpáti Györgyné, Kunszt Gábor, Molnár Endre, Keleti Ágnes, Petrov Iván, Lakiné Tóth-Harsányi Katalin, Lemhényiné Tass Olga, Dunai Antal, Kovacsics Anikó, Mihók Ildikó, Békásiné Nagy Ilona, Marosi Paula, Angyal Éva Judit, Csík János, Szántó Imre, Schmitt Pál, Magyar Zoltán, Megyeriné Pacsai Márta .

„Ebben a koronavírus-járvány övezte nehéz időszakban a sport, az olimpiai mozgalom ismét megmutatta erejét és bizonyította, hogy összefogással komoly értéket lehet teremteni. A saját eszközeivel a magyar olimpiai család is részt vállal a járvány elleni küzdelemben, köszönöm a felajánlásokat, büszke vagyok az adakozókra. Megtisztelő, hogy az ország legpatinásabb, 1881-ben alapított humanitárius szervezetével működünk együtt. A Magyar Vöröskereszt nekünk garancia arra, hogy az orvosi eszközök a legjobb helyre kerülnek” – mondta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

„Tavasz óta elkötelezetten segítjük a hazai egészségügyet a koronavírus elleni harcban. A mostani felajánlás az egyik legjelentősebb olyan támogatás a második hullám alatt, melynek célba juttatásában közreműködünk. A Magyar Vöröskeresztnél a felkészültségben hiszünk, ami munkatársaink helytállása mellett, a megfelelő felszereltség biztosítására is vonatkozik. Az eszközök célzott segítséget jelentenek, ott, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk. Szolgálatba helyezésükkel még színvonalasabb lehet az ellátás”tette hozzá Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Az eszközöket a Magyar Vöröskereszt november 19-én juttatta el az érintett intézmények részére.

Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt